‘AD Regio?
Maar het AD is toch een landelijk medium?’
D
e nieuwe burgemeester van Rotterdam? AD Rotterdams Dagblad kan als eerste de opvolger van Ahmed Aboutaleb noemen – Carola Schouten – en een dag later een uitgebreide reconstructie van de vertrouwelijke sollicitatieprocedure brengen.
De ‘Bangalijsten’ bij het Utrechtse studentencorps? AD Utrechts Nieuwsblad spreekt met vele betrokkenen.De corruptiezaak rond wethouder Richard de Mos in Den Haag? AD Haagsche Courant brengt een podcastserie (‘O o De Mos’) met de hoofdrolspelers, met een actuele aflevering op de dag van de uitspraak. Het PFAS-schandaal bij Chemours in Dordrecht? De aanslagen op de Vlaardingse loodgieter of de Alphense slijter? Maar ook zeker persoonlijke, constructieve, inspirerende verhalen over en met mensen in de Randstad?
De regionale redacties van het AD zijn ter plekke. Zij zijn onderdeel van ‘AD Regio’.
-’AD Regio?’
Jawel.
-‘Maar het AD is toch een landelijk nieuwsmerk?’
Ja. Oók.
Door de overname van Wegener verkreeg DPG Media een uitgebreid portfolio in de regionale journalistiek in Nederland. Dat was voor het bedrijf aanleiding in 2015 ook het AD te splitsen, om zowel zijn nationale als regionale positie te verstevigen.
De zeven regionale titels (AD Rotterdams Dagblad, AD Haagsche Courant, AD Utrechts Nieuwsblad, AD Groene Hart, AD De Dordtenaar, AD Amersfoortse Courant en AD Rivierenland) zijn sindsdien een apart bedrijfsonderdeel: AD Regio. Op vijf locaties in de grote steden van de Randstad worden in print 17 regionale edities gemaakt; 85 procent van de krantenlezers krijgt een regionale AD-titel. Daarnaast maken we digitaal de verhalen voor tientallen gemeentepagina’s, regionale video’s, podcasts en nieuwsbrieven.
Deze druk en pogingen om de verslaggeving te beïnvloeden zijn een groeiende uitdaging voor de persvrijheid
Daarom is samenwerking binnen het AD en ADR zo belangrijk.
Ook bij het AD is regionale journalistiek de belangrijkste motivatie om een abonnement te nemen. Een groot aantal regionale verhalen vindt zijn weg naar de homepage van AD.nl. Veel van wat er in de regio’s rond Rotterdam, Den Haag en Utrecht gebeurt, in een randstedelijk gebied met zo’n 5 miljoen inwoners, wordt als binnenlands nieuws beschouwd.
AD Regio heeft een eigen hoofdredactie (Paul van den Bosch & Mark Langeslag) die uiteraard nauw samenwerkt met de hoofdredactie van de centrale AD-redactie in Rotterdam. Beide hoofdredacties zijn verantwoordelijk voor het AD, het grootste nieuwsmedium van Nederland.
Door deze constructie werd een discussie beslecht. Is het AD een landelijke merk met regionale edities? Of een regionaal merk met een landelijke editie? Die discussie hebben we een tijdlang gevoerd. AD is beide. De belangen van beide groepen lezers worden maximaal behartigd. Dat zijn de aparte hoofdredacties en redacties goed van doordrongen. Die horen uiteindelijk bij elkaar.
Wat na de fusie lange tijd als een lastig samenspel werd beschouwd en intern ook zo werd ondervonden, is nu een kracht. Als enige nieuwsmerk in Nederland bericht het AD over alles: over Harris vs. Trump, over politiek Den Haag, over het Nederlands elftal en onze Olympiërs, maar ook over jouw gemeenteraad, amateurclub en verzorgingshuis om de hoek.
Door AD Regio kan het AD óók zijn wat het in de naam draagt: Altijd Dichtbij.
Paul van den Bosch
Hoofdredacteur AD Regio

Hier werken de verslaggevers van AD Regio
AD Rotterdams Dagblad
AD Haagsche Courant
AD Utrechts Nieuwsblad
AD Amersfoortse Courant
AD De Dordtenaar
AD Rivierenland
AD Groene Hart








Innovatie
Berichtendienstmet hulp van AI
In 2024 introduceerde het AD de ‘berichtendienst’. Deze redacteuren maken gebruik van AI om voor de gemeentepagina’s vele berichten te maken.
Dat kan uit verschillende bronnen, zoals persberichten, informatie van overheden, clubs, instanties en bedrijven. Deze bronnen worden zorgvuldig door de redactie geselecteerd.
Hoe werkt het? Redacteuren selecteren een binnengekomen bericht en gebruiken AI om daar vliegensvlug een bondig artikel van te maken. Voordat dit online wordt gepubliceerd, kijkt een redacteur het na.
Dit gebeurt volgens het MMM-principe dat de ADR-titels in een protocol hebben vastgelegd: eerst de mens, dan de machine en als laatste de mens.
Door gebruik te maken van dit soort technologie kunnen we in elke gemeente in het AD Regio-gebied een goede lokale mix aan berichtgeving brengen. De journalisten zorgen voor de langere premiumverhalen en het plaatselijke debat. De ‘berichtendienst’ voegt daar de laatste nieuwtjes uit je eigen dorp aan toe.
AD Rotterdamsch dagblad
boek over staden burgemeester
‘Je suis Ahmed’
T
oen Ahmed Aboutaleb zijn afscheid bekendmaakte, besloot Peter Groenendijk (AD Rotterdams Dagblad) een boek over diens burgemeesterschap te schrijven. Een week later was binnen DPG Media alles geregeld. Je suis Ahmed beschrijft van achter de schermen zijn 15-jarige burgemeesterschap én het verhaal van Rotterdam.
Groenendijk maakte Aboutaleb van dichtbij mee. Het is geen afrekening en geen verheerlijking. Het boek geeft een realistisch beeld van een grote burgemeester met een groot ego.
Aboutaleb werkte zelf niet mee. Zijn relatie met AD Rotterdams Dagblad was vaak gespannen. Hij stoorde zich aan kritische berichtgeving en zegde in 2023 zijn privé-abonnement op. De titel van het boek verwijst naar de toespraak van Aboutaleb na de aanslagen op Charlie Hebdo.
AD Haagsche Courant
Succesvolle podcastserie achter login

‘Habbo Hotel’ is een onlinespel waarin je in een virtuele wereld leeft. Anja, een dove Scheveningse, raakte daarin in de ban van de Belgische Chantal. Anja verbreekt alle banden met haar familie en verleden.
In de zesdelige podcast ‘Het Habbo-mysterie’ vertellen Jorina Haspels (AD Haagsche Courant) en Annet Röst (DPG Media Podcast) dit bijzondere verhaal. Niet eerder werd een DPG Media podcast zo snel meer dan een miljoen keer gedownload. Dat is extra bijzonder omdat elke aflevering eerst een week exclusief achter een login werd gezet. Dat gaf een boost aan de logins en had geen negatief effect op het bereik.
Beluister
de podcast

ADR Nieuwsmedia zit in de haarvaten van Nederland
Algemeen Dagblad en de zeven regionale titels van DPG Media vormen één groep: ADR Nieuwsmedia. Binnen deze grootste nieuwsorganisatie van Nederland wordt nauw samengewerkt. Hoe gebeurt dat?
We vragen het onze abonnees in Gelderland, Brabant, Twente of Zeeland elk jaar opnieuw, maar we kennen het antwoord: zij lezen onze sites, apps en kranten vooral vanwege het regionale nieuws. Dat geldt trouwens niet alleen voor lezers uit die genoemde streken. Ook de AD-lezers in en rond Den Haag, Utrecht of Rotterdam zetten ‘lokaal nieuws’ bovenaan hun lijstje van favoriete artikelen. Meteen daaronder staat vaak hun favoriete voetbalclub.
Het enorme belang dat abonnees stellen in nieuws uit hun eigen buurt deed kranten decennia geleden besluiten zich te concentreren op de beste regionale verslaggeving. Voor zaken als binnenlandse politiek, buitenland, economie, cultuur of topsport bundelden ze de krachten in gemeenschappelijke persdiensten. Zo ontstonden de Zuid-Oost Pers, de GPD en de Wegener Persdienst. Die laatste persdienst verdween toen DPG Media tien jaar geleden de regionale kranten van Wegener kocht. AD en de zeven regionale kranten werken sindsdien samen in ADR Nieuwsmedia.
Samenwerken
Een centrale redactie met 200 journalisten van het AD en de samenwerkende titels in de regio, verzorgt vanuit Rotterdam het (inter)nationale nieuws. Zodat De Gelderlander zich kan richten op de eigen provincie en de PZC zich alleen bezig hoeft te houden met Zeeland.
De stroom nieuws gaat niet alleen van Rotterdam naar de regio, maar ook omgekeerd. Als er in Eindhoven of Enschede iets groots gebeurt, delen het ED en Tubantia dit nieuws onmiddellijk met het AD en de andere regionale titels. Het maakt ADR, zeker buiten de Randstad, tot een van de snelste nieuwsorganisaties en zeker de meest wijdvertakte. Want ADR beschikt over ruim 800 journalisten en een netwerk van lokale correspondenten. ADR zit in de haarvaten van Nederland.
Leidt dit tot eenheidsworst? Allerminst. Het nieuws uit Oost-Nederland beheerst de homepage van de Stentor, dat uit de regio Breda de voorpagina van BN DeStem – en zo verder. De lay-out van ADR-kranten en -online-platforms komen overeen, de inhoud verschilt sterk, want elke titel maakt eigen, onafhankelijke keuzes. De eigenheid en uniciteit van de unieke regionale verslaggeving bepaalt immers het succes van een titel. Ruim 900.000 abonnees en bijna vijf miljoen online bezoekers zijn er dagelijks blij mee.










De regionale titels in Nederland
Ad Regio
de Stentor
Tubantia
De Gelderlander
Brabants Dagblad
Eindhovens Dagblad
BN DeStem
PZC
AD Landelijk
Kies jouw locatie

indebuurt.nl
Sinds een aantal jaren maakt ook indebuurt.nl onderdeel uit van ADR. Het gratis platform richt op alles wat een stad leuk maakt voor haar inwoners en is sterk gericht op het bieden van service. Zo geeft indebuurt.nl bezoekers informatie over nieuwe winkels, over uitgaan, activiteiten in de stad en bijzondere plekken. Inwoners worden uitgenodigd de redactie van tips te voorzien, of vrijblijvend teksten, foto’s of video’s aan te leveren. De makers van ‘indebuurt’ hebben de ambitie om gebruikers nauwer bij het stadsleven te betrekken.
indebuurt.nl is actief in 34 steden, vooral in plaatsen waar ook ADR-titels actief zijn. Artikelen van indebuurt.nl staan daarom ook op de sites en apps van de regionale titels van ADR en enkele malen per week in de gedrukte kranten. Per maand bezoeken ruim 2,5 miljoen mensen een van de secties. Daarmee staat ‘indebuurt’ in de top 10 van nieuwssites in Nederland.
Journalistiek & techniek
ADR-redacties maken gebruik van technische innovaties op het gebied van automatisering en kunstmatige intelligentie (AI). Het gebruik van spellingscorrectie is bijvoorbeeld al sinds jaar en dag ingeburgerd. Het is per definitie een journalist die bepaalt welk onderwerp wordt opgepakt en of wat er wordt gepubliceerd. AI wordt – nu nog experimenteel – gebruikt om teksten van bijvoorbeeld persberichten snel samen te vatten of tot een kort artikel te verwerken. Daarnaast kan AI ook suggesties doen voor spelling, grammatica, koppen en ideeën voor verhalen. De journalist bepaalt of suggesties worden overgenomen. We noemen deze werkwijze het mens-machine-mens-principe.
De redactie gebruikt automatisering het meest voor serviceberichten, zoals lokale weerberichten voor alle 342 gemeenten in Nederland. Als de verwachting is dat de temperatuur daalt van 2 naar -2, staat er een zin klaar die deze data-informatie vertaalt naar bijvoorbeeld ‘het gaat vriezen’ of ‘het kwik daalt onder nul’. De redactie vermeldt bij dit soort berichten dat ze automatisch zijn samengesteld. Automatisering kan ook worden gebruikt om op basis van data voor alle gemeenten in Nederland berichten te maken over bijvoorbeeld de afname van het gebruik van zonnepanelen of de toename van winkelleegstand. Het is een gespecialiseerde journalist die hiervoor data verzamelt en een basisbericht schrijft, eventueel aangevuld met andere bronnen. De techniek helpt ons om daar voor elke gemeente een eigen versie van te maken.
Cijfers
achter AD en de regionale titels
Gemiddeld dagelijks bereik
Het dagelijks bereik is een veelgebruikte indicatie van de impact die digitale journalistiek heeft. Maandbereik wordt ook weergegeven in de nationale monitors, maar daarin spelen eenmalige bezoekers van de sites een relatief grote rol.

Journalisten in vaste dienst in 2024
Dit geeft de omvang van de redactie weer, omgerekend in voltijds banen (fte). Het zijn zowel de verslaggevers als de chefs, eindredacteuren, vormgevers, beeldredacteuren, video- en podcastmakers en onlineredacteuren. Om het beeld zuiver te houden zijn de freelance journalisten niet opgenomen. Die leveren eveneens een belangrijke bijdrage in de vorm van artikelen, columns, beeld, audio en video. Het zijn er soms honderden per titel. Aantal en werkzaamheden fluctueren van jaar tot jaar.

Meer info
Gemiddeld aantal unieke artikelen per dag
Dit is de hoeveelheid eigen artikelen die elke redactie produceert, van groot tot klein. De meeste redacties publiceren meer dan dat: bijvoorbeeld artikelen van de centrale redactie in het geval van de regionale kranten, of (in België) artikelen van collega-titels die worden doorgeplaatst. Die zijn niet meegeteld, net zo min als de kleine lokale berichten die automatisch worden gemaakt (zoals het weer en 112-berichten), of de doorgeplaatste artikelen van ‘Indebuurt’. Zo ontstaat het zuivere cijfer van wat de eigen redactie dagelijks maakt.

Meer info
Betalende abonnees
Dit is de som van papieren, digitale en hybride abonnementen. Het is het gemiddelde aantal over het desbetreffende jaar.

Rapportcijfers van eigen abonnees
Dit cijfer wordt gegeven door deelnemers aan een jaarlijks lezersonderzoek dat voor de meeste titels wordt gehouden.

Vertrouwenscijfer uit onderzoek
Dit cijfer is afkomstig uit recent onderzoek naar merkvertrouwen in opdracht van DPG Media. Daarbij geeft een algemeen publiek, dus niet alleen abonnees of bezoekers, vertrouwen in verschillende nieuwsmedia aan op een schaal van 0 (helemaal niet betrouwbaar) tot 10 (uiterst betrouwbaar). Daarnaast worden abonnees uitgesplitst, die hun titel doorgaans meer dan gemiddeld vertrouwen. Deze onderzoeksmethode en de uitkomsten komen overeen met die van het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute in Oxford. De Nederlandse en Vlaamse gemiddelde vertrouwenscijfers liggen in die monitor hoger dan die van nieuwsmedia in de omringende Europese landen.
Algemeen publiek

Abonnees

Aantal podcastafleveringen per jaar van alle titels
Deze cijfers geven aan hoeveel podcasts er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.

Gemiddeld aantal unieke video's per dag
Deze cijfers geven aan hoeveel video's er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.

Dagelijks bereik
Gemiddeld dagelijks bereik
Het dagelijks bereik is een veelgebruikte indicatie van de impact die digitale journalistiek heeft. Maandbereik wordt ook weergegeven in de nationale monitors, maar daarin spelen eenmalige bezoekers van de sites een relatief grote rol.

Betalende abonnees
Betalende abonnees
Dit is de som van papieren, digitale en hybride abonnementen. Het is het gemiddelde aantal over het desbetreffende jaar.

Rapportcijfer van abonnees
Rapportcijfers van eigen abonnees
Dit cijfer wordt gegeven door deelnemers aan een jaarlijks lezersonderzoek dat voor de meeste titels wordt gehouden.

Journalisten in vaste dienst
Journalisten in vaste dienst in 2024
Dit geeft de omvang van de redactie weer, omgerekend in voltijds banen (fte). Het zijn zowel de verslaggevers als de chefs, eindredacteuren, vormgevers, beeldredacteuren, video- en podcastmakers en onlineredacteuren. Om het beeld zuiver te houden zijn de freelance journalisten niet opgenomen. Die leveren eveneens een belangrijke bijdrage in de vorm van artikelen, columns, beeld, audio en video. Het zijn er soms honderden per titel. Aantal en werkzaamheden fluctueren van jaar tot jaar.

Meer info
Unieke artikelen per dag
Gemiddeld aantal unieke artikelen per dag
Dit is de hoeveelheid eigen artikelen die elke redactie produceert, van groot tot klein. De meeste redacties publiceren meer dan dat: bijvoorbeeld artikelen van de centrale redactie in het geval van de regionale kranten, of (in België) artikelen van collega-titels die worden doorgeplaatst. Die zijn niet meegeteld, net zo min als de kleine lokale berichten die automatisch worden gemaakt (zoals het weer en 112-berichten), of de doorgeplaatste artikelen van ‘Indebuurt’. Zo ontstaat het zuivere cijfer van wat de eigen redactie dagelijks maakt.

Meer info
Vertrouwenscijfer uit onderzoek
Vertrouwenscijfer uit onderzoek
Dit cijfer is afkomstig uit recent onderzoek naar merkvertrouwen in opdracht van DPG Media. Daarbij geeft een algemeen publiek, dus niet alleen abonnees of bezoekers, vertrouwen in verschillende nieuwsmedia aan op een schaal van 0 (helemaal niet betrouwbaar) tot 10 (uiterst betrouwbaar). Daarnaast worden abonnees uitgesplitst, die hun titel doorgaans meer dan gemiddeld vertrouwen. Deze onderzoeksmethode en de uitkomsten komen overeen met die van het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute in Oxford. De Nederlandse en Vlaamse gemiddelde vertrouwenscijfers liggen in die monitor hoger dan die van nieuwsmedia in de omringende Europese landen.
Algemeen publiek

Abonnees

Aantal podcastafleveringen
Aantal podcastafleveringen per jaar van alle titels
Deze cijfers geven aan hoeveel podcasts er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.

Aantal unieke video's
Gemiddeld aantal unieke video's per dag
Deze cijfers geven aan hoeveel video's er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.
