Dik de Joode liet de wens van overledene in vervulling gaan

Hoe ga je om met het leed binnen een familie?

Het jaar was pas anderhalve week oud toen BD-verslag­gever Dik de Joode een van dé meest spraakma­kende verhalen van 2024 publiceerde. Hij blikt terug met trots, maar ook gemeng­de gevoelens. 

Roger Janssen bij de gedenkhoek voor zijn overleden vrouw Erica en hun zoon Roy.

Hij werd veel gecomplimenteerd, die week. Elke collega had het verhaal van voor tot achter uitgelezen, en niet alleen de collega’s. Meer dan 1,3 miljoen artikelweergaven. Van hem had die aandacht allemaal wel wat minder gemogen. Dat heeft alles te maken met het drama dat eraan vooraf ging. In hun woning in Drunen maakte Erica Janssen (53) het eerste weekend van oktober een einde aan het leven van haar ernstig gehandicapte zoon Roy (25) en daarna aan dat van zichzelf. Moe van de jaren­lange zorg voor haar zoon en het regelwerk en de bureaucratie daaromheen. Als Dik de Joode maandag voor een andere afspraak het gemeentehuis in Vlijmen inwandelt, treft hij een herdenkings­hoekje aan. Erica werkte er in de catering. ,,Ik raakte in gesprek met de bode en die bevestig­de geruch­ten die ik al had gehoord. Ik heb in die gesprekken aangegeven: jullie weten, ik ben niet op sensatie uit, maar dit is natuurlijk wel een bijzonder verhaal.”


Aanvankelijk krijgt hij te horen dat hij nergens op moet rekenen: de familie is ‘boos op de pers’. ,,Enkele 112-­fotografen, overi­gens niet van ons, hebben zich die nacht heel opdrin­gerig gedra­gen. Maar ze zeiden op het gemeen­­te­huis ook: we weten wie jij bent en hoe je werkt.”


Terug op de redactie geeft hij meteen aan: hijg me niet in de nek, heb vertrouwen, ik ben ermee bezig. Een paar weken later komt het telefoontje dat Roger, de man van Erica, en dochter Esmée hun verhaal aan het BD willen doen. 


Meer dan 1,3 miljoen artikelweergaven, 130 conversies en een uitleesgrafiek om door een ringetje te halen ​​​​​​​

,,Wat daarbij ook meespeelde: Erica wilde dat het verhaal verteld werd.” Dat had ze geschre­ven in een van de meer dan 200 brieven die ze had achtergelaten voor haar familie. Het blijkt dat de Drunen­se haar daad al twee jaar aan het plannen was. ,,Roger bleek een ontzettend open vent. Dat legt ook een extra verantwoor­de­lijkheid op je. Om er een goed en integer verhaal van te maken.” 


Voor publicatie ging Dik nog een keer extra langs bij de familie om hun feedback op het verhaal door te nemen. ,,Al ging het om relatief kleine dingen.” En er was inten­sief overleg met het AD en andere titels over publicatie­moment, bekopping en even­tuele aanpassingen.


Dubbel gevoel

Het weekend dat het verhaal werd gepubli­ceerd (in de zater­dag­krant en zondagochtend online) stroom­den de complimen­ten per app binnen. ,,Het geeft toch een dubbel gevoel, want je ‘scoort’ wel met het leed van een ander. Ik kreeg onder meer te horen dat het verhaal ‘niet over the top’ was. Dat vind ik zelf heel belangrijk want met een paar simpele woorden kun je het al enorm aandikken.” 


Hoe kijkt Dik terug op het proces? ,,Met zijn allen hebben we iets neergezet waar we trots op kunnen zijn, in een tijd waarin media toch ter discussie staan. Daar kijk ik met een goed gevoel op terug. En ook al was dat niet het hoofddoel, je hebt toch een soort laatste wens van Erica in vervulling kunnen laten gaan.”

Alex van Lanen

Regionale explainers een schot inde roos

Waarde toevoegen aan onze journalistiek met video: het lukte in 2024 bij de Brabantse titels door in te zetten op regionale explainers, uitleg­­video’s. Een schot in de roos. 


Of het nu om Peter Gillis ging, De Efteling, Miljonairs en hun privévlieg­tuigen in Eindhoven of een groot verkeersknooppunt dat aangepakt wordt. Een verslaggever legt in beeld uit hoe het precies zit. Mensen kijken de explainers veelal tot het einde uit. We kiezen de onder­wer­pen ook heel bewust uit: op een enkele uitzondering na kunnen we deze video’s regel­matig hergebrui­ken omdat relatief veel over geschreven wordt. We blijven ver­nieu­wen en willen daarmee ook een jongere doelgroep bereiken, met specifieke, en vaak kortere, formats.


De feiten achterhalen is ons doel

De burgemeester van Zaltbommel moest dit jaar het veld ruimen. Dat gebeurde na speur­werk en vasthou­dendheid van verslaggever Brigit Groeneveld. 

D

e macht controleren is een van de belangrijkste taken van onze journa­listen bij Brabants Dagblad. Daarbij zijn wij er niet op uit mensen neer te halen, maar wel om de waarheid boven water te krijgen. En als bijvoorbeeld het hande­len van een burge­meester niet in de haak is, moet dit aan de kaak gesteld worden. 


In dit voorbeeld – de burgemeester van Zaltbommel zou illegaal de ramen van zijn rijksmonu­men­tale huis hebben vervangen – kreeg onze verslaggever een tip. Weken stak ze in het boven water halen van de informatie en het zoeken naar bewijzen voor het opzet­telijk over­treden van de wet. 


Dat laatste – bewijzen dat zijn handelen bewust was – lukte niet direct want na publi­catie van het eerste verhaal kwam hij ermee weg door bij de gemeenteraad aan te geven dat er geen opzet in het spel was. Hij werd geloofd en mocht aanblijven.


Groeneveld bleef echter opzet vermoeden en liet niet los. In een van de stukken die ze tot zich had gekregen trof ze de naam van de aannemer. Het telefoontje met hem zorgde voor de door­braak. De aannemer had de burgervader namelijk gewaar­schuwd. Na de publicatie van dit nieuws was de maat vol voor de politiek en kondigde de burgemeester zijn vertrek aan. 


De val van de burgemeester is niet het doel van Brabants Dag­blad, de waarheid achter­halen is dat wel. Zonder het controleren van de macht door onze journalisten hebben macht­hebbers vrij spel. En wij weten inmiddels wat de gevolgen hiervan kunnen zijn voor mens en maat­schap­pij en dat onderschrijft het belang van fijnmazige regionale journalistiek.


André Trompers

Hoofdredacteur Brabants Dagblad, a.i. 

Brabants Dagblad is onderdeel van ADR Nieuwsmedia

Lees meer en bekijk de cijfers