Commissaris van de Koning trad terug na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag
Hebben we John Berends correct behandeld?
John Berends verloor zijn functie als CdK nadat anonieme bronnen naar De Gelderlander stapten. Hoe ga je daar mee om als medium?

John Berends (m) met verslaggever Gep Leeflang (l)
H
ij voelde zich ‘omgekeerd aan de waslijn gehangen’ en, dan ‘valt er altijd wel iets uit de zak’. Dit vertelde Commissaris van de Koning John Berends dit jaar in een groot interview met De Gelderlander.
In 2023 schreef de krant twee verhalen over grensoverschrijdend gedrag. Een verhaal over Commissaris van de Koning John Berends en een over rector magnificus Han van Krieken van de Radboud Universiteit (zie kader). Beide verhalen deden veel stof opwaaien en zowel Berends als Van Krieken stapten op.
Berends legde zijn taken neer nadat ambtenaren naar de krant waren gestapt om te klagen over grensoverschrijdend gedrag. Hoewel een onderzoekscommissie maanden later constateerde dat er geen bewijs is voor grensoverschrijdend gedrag, wel voor ongewenst gedrag, moest Berends het veld ruimen.
Een bestuurder die een niet functionerende ambtenaar aanspreekt op het functioneren? Mag dat niet meer?
De bestuurder vindt dit, tot op de dag van vandaag, onrechtvaardig. Voor de stevigste beschuldigingen vond de onderzoekscommissie geen bewijs en wat is dan precies ongewenst gedrag? Een bestuurder die een niet functionerende ambtenaar aanspreekt op het functioneren? Mag dat niet meer?
Wat Berends vooral ook steekt is dat de ambtenaren hun verhaal anoniem deden in de media. In zijn ogen worden bestuurders zo aangeschoten wild. Uiteraard hebben we intern ook gesproken over de vraag of we het in dit geval goed hebben gedaan. Was het rechtvaardig om een artikel te schrijven op basis van anonieme bronnen? Hebben wij dit wel goed gedaan?
Anonieme bronnen
Eerst maar eens de vraag; waarom maken we gebruik van anonieme bronnen? Uiteraard heeft het de voorkeur om mensen on the record te spreken. Het is voor het publiek belangrijk om te weten waar informatie vandaan komt. Maar in dit geval lopen mensen die met de media praten ook een risico. De bestuurder waar zij over vertellen is uiteindelijk wel de baas.
Vaak zijn deze mensen voor hun carrière afhankelijk van dezelfde persoon. Ook willen mensen helemaal niet bekendstaan als verklikker. Als klokkenluider. Voor ons als nieuwsmedium is het dus onvermijdelijk om in sommige gevallen met anonieme bronnen te werken. Maar dat betekent wel dat we heel nauwgezet moeten werken. In dit geval wilden we dus ook echt zeker zijn van onze zaak. Omdat we heel veel bronnen hadden met hetzelfde verhaal, denken wij dat onze verslaggeving accuraat was.
Omdat we heel veel bronnen hadden met hetzelfde verhaal, denken wij dat onze verslaggeving accuraat was
Een tweede punt is de vraag of we voldoende ruimte hebben gegeven voor wederhoor. Daar moet je in dit soort gevallen ruimhartig mee zijn. Ook daar denken we dat we voldoende ruimte en tijd hebben gegeven, al zijn we ook blij en dankbaar dat Berends ons uiteindelijk ook nog zelf een groot interview gaf om zijn kant van het verhaal te doen.
Er zijn ook factoren waar we mogelijk vooraf nog beter naar hadden moeten kijken. Bijvoorbeeld de vraag wat het belang was van de melders om nu hun verhaal te doen. Wat was de motivatie om juist nu naar voren te treden? Op deze vraag zijn we niet heel diep ingegaan. Mogelijk had een antwoord op deze vraag tot een nog evenwichtiger beeld geleid.
Al met al staan we nog steeds achter de publicatie van 2023. Wel vinden we dat we er iets van kunnen leren. Momenteel werken we aan een intern protocol hoe om te gaan met dit soort verhalen. Daarbij is het cruciaal dat we nog voor publicatie onderling heel kritisch naar het hele proces kijken.
Joris Gerritsen
Hoofdredacteur De Gelderlander

Uitspraak Raad voor de Journalistiek over berichtgeving Han van Krieken
In december oordeelde de Raad voor de Journalistiek over twee berichten van De Gelderlander over Han van Krieken. In september 2023 onthulde de krant dat van Krieken vijf jaar eerder intern op de vingers was getikt. Hij maakte destijds twee opmerkingen tegen een medewerker van de universiteit die door haar als seksueel grensoverschrijdend werden ervaren. Zij diende daarop een klacht in bij de universiteit. Een onafhankelijke commissie concludeerde dat de opmerkingen als mogelijk grensoverschrijdend ervaren konden zijn en stelde de vrouw daarom in het gelijk. Van Krieken bood hierop excuses aan en kreeg een niet-publieke waarschuwing.
Ook in de maanden na de eerste publicatie van De Gelderlander kwam deze zaak een aantal keren terug in de berichtgeving van de krant. Van Krieken diende dit jaar een klacht in over twee berichten, geschreven in de eerste maanden van 2024. Hij vond de verwijzingen in de twee publicaties onjuist en daardoor tendentieus.
De Raad voor de Journalistiek gaf Van Krieken hierin gelijk en concludeert dat de wijze waarop de krant in beide publicaties over de kwestie, die heeft geleid tot het opstappen van Van Krieken, heeft bericht een dermate vertekend beeld geeft dat er sprake is van onjuiste en tendentieuze berichtgeving.
De uitspraak van de RvdJ leidde op een deel van de redactie tot onvrede en onbegrip. De klacht van Krieken ging over twee vervolgartikelen, maar de uitspraak lijkt ook ruimte te bieden om het oorspronkelijke artikel te bekritiseren. De redactie is van mening dat ze zich daar niet tegen heeft kunnen verweren en dat dat artikel nog altijd de toets der kritiek kan doorstaan. Anderzijds is ze zich ook bewust van de reikwijdte van vervolgartikelen waarin niet altijd alle ruimte wordt geboden om alle nuances nogmaals in volle omvang te vermelden, zoals wel in een achterliggend, oorspronkelijk artikel. En zo ook van de gevoeligheid die dit en andere onderwerpen met zich meedragen.
De 6 van
De Gelderlander
De journalistiek verandert snel. Waar vroeger nieuwsberichten rond de vijf w’s (wie, wat, waar, wanneer, waarom) en de h (hoe) draaiden, bieden we nu een divers palet aan vertelvormen. Op onze website en app verschijnen continu nieuwe verhalen, maar lezers geven aan behoefte te hebben aan een overzicht.
Daarom introduceerden we ‘De 6 van De Gelderlander’: het zesde artikel op onze site biedt een samenvatting van het belangrijkste regionale, landelijke en internationale nieuws in zes onderwerpen. Liever luisteren? Er is ook een podcastversie.
trots
De Oorlog in mijn hoofd

„Dank je wel! Ik heb het verhaal van mijn vader net gelezen. Ik ben heel blij dat zijn verhaal op deze manier vereeuwigd is.” Dit mailde Bianca Beckers dit najaar naar de redactie van De Gelderlander. Haar vader, de 89-jarige Harrie Beckers, stond op de cover van een bijzondere bijlage: ‘De oorlog in mijn hoofd’. Tachtig jaar na de operatie ‘Market Garden’ interviewde De Gelderlander tachtig mensen over de vraag wat die Tweede Wereldoorlog nog voor rol speelt in hun leven.
Onder deze tachtig mensen zaten bekende Gelderlanders als Jan Terlouw, Maarten van Rossum en Hans Dorrestein, maar vooral ook ‘gewone mensen’ met een bijzonder verhaal.
Het leverde prachtige verhalen op die samen met indringende portretfoto’s van fotograaf Raphael Drent een indrukwekkende bijlage opleverde. En dat niet alleen, de redactie bundelde de verhalen ook in een heel mooi boek. Een project om trots op te zijn.

ADR Nieuwsmedia zit in de haarvaten van Nederland
Algemeen Dagblad en de zeven regionale titels van DPG Media vormen één groep: ADR Nieuwsmedia. Binnen deze grootste nieuwsorganisatie van Nederland wordt nauw samengewerkt. Hoe gebeurt dat?
We vragen het onze abonnees in Gelderland, Brabant, Twente of Zeeland elk jaar opnieuw, maar we kennen het antwoord: zij lezen onze sites, apps en kranten vooral vanwege het regionale nieuws. Dat geldt trouwens niet alleen voor lezers uit die genoemde streken. Ook de AD-lezers in en rond Den Haag, Utrecht of Rotterdam zetten ‘lokaal nieuws’ bovenaan hun lijstje van favoriete artikelen. Meteen daaronder staat vaak hun favoriete voetbalclub.
Het enorme belang dat abonnees stellen in nieuws uit hun eigen buurt deed kranten decennia geleden besluiten zich te concentreren op de beste regionale verslaggeving. Voor zaken als binnenlandse politiek, buitenland, economie, cultuur of topsport bundelden ze de krachten in gemeenschappelijke persdiensten. Zo ontstonden de Zuid-Oost Pers, de GPD en de Wegener Persdienst. Die laatste persdienst verdween toen DPG Media tien jaar geleden de regionale kranten van Wegener kocht. AD en de zeven regionale kranten werken sindsdien samen in ADR Nieuwsmedia.
Samenwerken
Een centrale redactie met 200 journalisten van het AD en de samenwerkende titels in de regio, verzorgt vanuit Rotterdam het (inter)nationale nieuws. Zodat De Gelderlander zich kan richten op de eigen provincie en de PZC zich alleen bezig hoeft te houden met Zeeland.
De stroom nieuws gaat niet alleen van Rotterdam naar de regio, maar ook omgekeerd. Als er in Eindhoven of Enschede iets groots gebeurt, delen het ED en Tubantia dit nieuws onmiddellijk met het AD en de andere regionale titels. Het maakt ADR, zeker buiten de Randstad, tot een van de snelste nieuwsorganisaties en zeker de meest wijdvertakte. Want ADR beschikt over ruim 800 journalisten en een netwerk van lokale correspondenten. ADR zit in de haarvaten van Nederland.
Leidt dit tot eenheidsworst? Allerminst. Het nieuws uit Oost-Nederland beheerst de homepage van de Stentor, dat uit de regio Breda de voorpagina van BN DeStem – en zo verder. De lay-out van ADR-kranten en -online-platforms komen overeen, de inhoud verschilt sterk, want elke titel maakt eigen, onafhankelijke keuzes. De eigenheid en uniciteit van de unieke regionale verslaggeving bepaalt immers het succes van een titel. Ruim 900.000 abonnees en bijna vijf miljoen online bezoekers zijn er dagelijks blij mee.










De regionale titels in Nederland
Ad Regio
de Stentor
Tubantia
De Gelderlander
Brabants Dagblad
Eindhovens Dagblad
BN DeStem
PZC
AD Landelijk
Kies jouw locatie

indebuurt.nl
Sinds een aantal jaren maakt ook indebuurt.nl onderdeel uit van ADR. Het gratis platform richt op alles wat een stad leuk maakt voor haar inwoners en is sterk gericht op het bieden van service. Zo geeft indebuurt.nl bezoekers informatie over nieuwe winkels, over uitgaan, activiteiten in de stad en bijzondere plekken. Inwoners worden uitgenodigd de redactie van tips te voorzien, of vrijblijvend teksten, foto’s of video’s aan te leveren. De makers van ‘indebuurt’ hebben de ambitie om gebruikers nauwer bij het stadsleven te betrekken.
indebuurt.nl is actief in 34 steden, vooral in plaatsen waar ook ADR-titels actief zijn. Artikelen van indebuurt.nl staan daarom ook op de sites en apps van de regionale titels van ADR en enkele malen per week in de gedrukte kranten. Per maand bezoeken ruim 2,5 miljoen mensen een van de secties. Daarmee staat ‘indebuurt’ in de top 10 van nieuwssites in Nederland.
Journalistiek & techniek
ADR-redacties maken gebruik van technische innovaties op het gebied van automatisering en kunstmatige intelligentie (AI). Het gebruik van spellingscorrectie is bijvoorbeeld al sinds jaar en dag ingeburgerd. Het is per definitie een journalist die bepaalt welk onderwerp wordt opgepakt en of wat er wordt gepubliceerd. AI wordt – nu nog experimenteel – gebruikt om teksten van bijvoorbeeld persberichten snel samen te vatten of tot een kort artikel te verwerken. Daarnaast kan AI ook suggesties doen voor spelling, grammatica, koppen en ideeën voor verhalen. De journalist bepaalt of suggesties worden overgenomen. We noemen deze werkwijze het mens-machine-mens-principe.
De redactie gebruikt automatisering het meest voor serviceberichten, zoals lokale weerberichten voor alle 342 gemeenten in Nederland. Als de verwachting is dat de temperatuur daalt van 2 naar -2, staat er een zin klaar die deze data-informatie vertaalt naar bijvoorbeeld ‘het gaat vriezen’ of ‘het kwik daalt onder nul’. De redactie vermeldt bij dit soort berichten dat ze automatisch zijn samengesteld. Automatisering kan ook worden gebruikt om op basis van data voor alle gemeenten in Nederland berichten te maken over bijvoorbeeld de afname van het gebruik van zonnepanelen of de toename van winkelleegstand. Het is een gespecialiseerde journalist die hiervoor data verzamelt en een basisbericht schrijft, eventueel aangevuld met andere bronnen. De techniek helpt ons om daar voor elke gemeente een eigen versie van te maken.
Cijfers
achter AD en de regionale titels
Gemiddeld dagelijks bereik
Het dagelijks bereik is een veelgebruikte indicatie van de impact die digitale journalistiek heeft. Maandbereik wordt ook weergegeven in de nationale monitors, maar daarin spelen eenmalige bezoekers van de sites een relatief grote rol.

Journalisten in vaste dienst in 2024
Dit geeft de omvang van de redactie weer, omgerekend in voltijds banen (fte). Het zijn zowel de verslaggevers als de chefs, eindredacteuren, vormgevers, beeldredacteuren, video- en podcastmakers en onlineredacteuren. Om het beeld zuiver te houden zijn de freelance journalisten niet opgenomen. Die leveren eveneens een belangrijke bijdrage in de vorm van artikelen, columns, beeld, audio en video. Het zijn er soms honderden per titel. Aantal en werkzaamheden fluctueren van jaar tot jaar.

Meer info
Gemiddeld aantal unieke artikelen per dag
Dit is de hoeveelheid eigen artikelen die elke redactie produceert, van groot tot klein. De meeste redacties publiceren meer dan dat: bijvoorbeeld artikelen van de centrale redactie in het geval van de regionale kranten, of (in België) artikelen van collega-titels die worden doorgeplaatst. Die zijn niet meegeteld, net zo min als de kleine lokale berichten die automatisch worden gemaakt (zoals het weer en 112-berichten), of de doorgeplaatste artikelen van ‘Indebuurt’. Zo ontstaat het zuivere cijfer van wat de eigen redactie dagelijks maakt.

Meer info
Betalende abonnees
Dit is de som van papieren, digitale en hybride abonnementen. Het is het gemiddelde aantal over het desbetreffende jaar.

Rapportcijfers van eigen abonnees
Dit cijfer wordt gegeven door deelnemers aan een jaarlijks lezersonderzoek dat voor de meeste titels wordt gehouden.

Vertrouwenscijfer uit onderzoek
Dit cijfer is afkomstig uit recent onderzoek naar merkvertrouwen in opdracht van DPG Media. Daarbij geeft een algemeen publiek, dus niet alleen abonnees of bezoekers, vertrouwen in verschillende nieuwsmedia aan op een schaal van 0 (helemaal niet betrouwbaar) tot 10 (uiterst betrouwbaar). Daarnaast worden abonnees uitgesplitst, die hun titel doorgaans meer dan gemiddeld vertrouwen. Deze onderzoeksmethode en de uitkomsten komen overeen met die van het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute in Oxford. De Nederlandse en Vlaamse gemiddelde vertrouwenscijfers liggen in die monitor hoger dan die van nieuwsmedia in de omringende Europese landen.
Algemeen publiek

Abonnees

Aantal podcastafleveringen per jaar van alle titels
Deze cijfers geven aan hoeveel podcasts er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.

Gemiddeld aantal unieke video's per dag
Deze cijfers geven aan hoeveel video's er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.

Dagelijks bereik
Gemiddeld dagelijks bereik
Het dagelijks bereik is een veelgebruikte indicatie van de impact die digitale journalistiek heeft. Maandbereik wordt ook weergegeven in de nationale monitors, maar daarin spelen eenmalige bezoekers van de sites een relatief grote rol.

Betalende abonnees
Betalende abonnees
Dit is de som van papieren, digitale en hybride abonnementen. Het is het gemiddelde aantal over het desbetreffende jaar.

Rapportcijfer van abonnees
Rapportcijfers van eigen abonnees
Dit cijfer wordt gegeven door deelnemers aan een jaarlijks lezersonderzoek dat voor de meeste titels wordt gehouden.

Journalisten in vaste dienst
Journalisten in vaste dienst in 2024
Dit geeft de omvang van de redactie weer, omgerekend in voltijds banen (fte). Het zijn zowel de verslaggevers als de chefs, eindredacteuren, vormgevers, beeldredacteuren, video- en podcastmakers en onlineredacteuren. Om het beeld zuiver te houden zijn de freelance journalisten niet opgenomen. Die leveren eveneens een belangrijke bijdrage in de vorm van artikelen, columns, beeld, audio en video. Het zijn er soms honderden per titel. Aantal en werkzaamheden fluctueren van jaar tot jaar.

Meer info
Unieke artikelen per dag
Gemiddeld aantal unieke artikelen per dag
Dit is de hoeveelheid eigen artikelen die elke redactie produceert, van groot tot klein. De meeste redacties publiceren meer dan dat: bijvoorbeeld artikelen van de centrale redactie in het geval van de regionale kranten, of (in België) artikelen van collega-titels die worden doorgeplaatst. Die zijn niet meegeteld, net zo min als de kleine lokale berichten die automatisch worden gemaakt (zoals het weer en 112-berichten), of de doorgeplaatste artikelen van ‘Indebuurt’. Zo ontstaat het zuivere cijfer van wat de eigen redactie dagelijks maakt.

Meer info
Vertrouwenscijfer uit onderzoek
Vertrouwenscijfer uit onderzoek
Dit cijfer is afkomstig uit recent onderzoek naar merkvertrouwen in opdracht van DPG Media. Daarbij geeft een algemeen publiek, dus niet alleen abonnees of bezoekers, vertrouwen in verschillende nieuwsmedia aan op een schaal van 0 (helemaal niet betrouwbaar) tot 10 (uiterst betrouwbaar). Daarnaast worden abonnees uitgesplitst, die hun titel doorgaans meer dan gemiddeld vertrouwen. Deze onderzoeksmethode en de uitkomsten komen overeen met die van het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute in Oxford. De Nederlandse en Vlaamse gemiddelde vertrouwenscijfers liggen in die monitor hoger dan die van nieuwsmedia in de omringende Europese landen.
Algemeen publiek

Abonnees

Aantal podcastafleveringen
Aantal podcastafleveringen per jaar van alle titels
Deze cijfers geven aan hoeveel podcasts er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.

Aantal unieke video's
Gemiddeld aantal unieke video's per dag
Deze cijfers geven aan hoeveel video's er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.
