Niet populair, wel essentieel: waarom we schrijven over geheime vergaderingen
Waarom schrijft de Stentor ook verhalen die niet veel lezers trekken? Omdat het onze journalistieke plicht is om de overheid te controleren en misstanden bloot te leggen. Zoals Gep Leeflang deed met zijn onthulling over geheime vergaderingen bij gemeenten.

W
aarom ‘vergaderen’ gemeenten zo vaak achter gesloten deuren? Die vraag liet Stentor-journalist Gep Leeflang maar niet los. Hij stelde vast dat gemeenten massaal de wet overtreden. Een verhaal waarmee hij dit jaar ‘de Tegel’ won, de belangrijkste prijs in de Nederlandse journalistiek. De overheid controleren en aankaarten wat niet klopt. Dat is onze taak, onze plicht. Gep Leeflang beet zich vast in de wereld van vergaderen in achterkamertjes. Dat leverde niet alleen het onthullende verhaal op dat gemeenten massaal de wet overtreden, maar ook een reeks aan vervolgverhalen. De gemeenten Epe en Staphorst stellen vergaderen in achterkamertjes inmiddels ter discussie.
Dit is waar een regionale titel als de Stentor het verschil kan maken. Maar dit is ook een verhaal waar we geen groot publiek mee trekken. De data die ons inzicht geven in hoe goed verhalen worden gevonden en gelezen, laten zien dat het publiek voor een onderwerp als dit niet snel warm loopt. Persoonlijke verhalen en 112-nieuws krijgen vaak de voorkeur.
Scoren
Dat maakt het niet minder belangrijk om ervoor te kiezen tijd te investeren in onderwerpen die ‘stugger’ zijn. Artikelen die ons publiek misschien niet direct persoonlijk raken, maar wel van belang zijn voor iedereen. We zien het immers ook als onze opdracht om ‘uit naam van het publiek’ de overheid te controleren.
Dit is de reden waarom velen van ons de journalistiek zijn ingegaan
We zijn afgelopen jaar in ons online bereik gedaald. Dat we met onze journalistiek minder lezers bereiken, doet best een beetje pijn. Een van de belangrijkste oorzaken daarvan is overigens dat social media in hun algoritmes minder nieuws brengen, zodat wij minder mensen naar ons toe kunnen trekken. Maar het is een bewuste keuze om niet alleen verhalen te maken waarvan we bij voorbaat weten dat die heel veel mensen bereiken – plat gezegd: ‘goed scoren’.
Het is wel de kunst om verhalen over bijvoorbeeld misstanden bij instituten en bestuurders zodanig op te schrijven en te presenteren, dat we een zo breed en groot mogelijke lezersgroep bereiken. Voor onze online platformen betekent dat een pakkende kop en goed beeld, stilstaand of bewegend. En dat het verhaal moet zijn gelardeerd met grafieken, kaders, audio, video en het cv van de schrijver. Digitale journalistiek vergt veel meer aandacht dan we in de krant gewend waren.
Het wil wel eens voor komen dat er op de redactie een stevige discussie ontstaat over de vraag welk verhaal we bovenaan op de site moeten plaatsen: het best opende verhaal (= de meeste lezers) of het maatschappelijk zwaarder wegende artikel? We kiezen tegen beter weten in (de cijfers) vaak voor het laatste, omdat ‘de journalistieke plicht’ op de redactie zwaar weegt.
Maar het is een lastig vraagstuk. Want we hebben zoveel mogelijk (betalende) lezers nodig om als titel succesvol te blijven, maar we willen niet afdrijven van onze maatschappelijke rol. Uiteindelijk is het de mix van verschillende type verhalen die ervoor moeten zorgen dat zoveel mogelijk lezers elke dag de Stentor online of op papier volgen. Van hard politiek of maatschappelijk nieuws tot het menselijk verhaal, van de onthullende reportage tot de hersenkrakende opinie. Dat is waar de Stentor voor staat.

Verslaggever Gep Leeflang
Interactie
De stem van de lezer
Dit jaar hebben we iets nieuws geïntroduceerd: de gastcolumn. Wekelijks nodigen we een lezer uit om in onze krant zijn of haar mening, ideeën en ervaringen te delen. Het is een mooie toevoeging aan ons lezersplatform, naast opiniestukken, gastschrijvers en lezersreacties.
Met de gastcolumn laten we zien dat lezers meer zijn dan alleen nieuwsconsumenten; ze leveren ook actief een bijdrage. Hun stem wordt gehoord, en online ontstaat er vaak een levendige discussie. Deze rubriek helpt om de interactie en betrokkenheid tussen onze redactie en lezers verder te versterken.
De wekelijkse columns bieden een diversiteit aan perspectieven uit onze samenleving, van persoonlijke verhalen tot scherpe commentaren. Lezers voelen zich meer gewaardeerd en gehoord, wat al veel positieve reacties opleverde.

Lees
column
Wilma Koller uit Vaassen is de tweede van de vier gasten die de redactie uitkoos na de eerste oproep ‘Columnist voor een dag’.
Eerst zien, dan geloven
Wat als een video je meer vertelt dan een heel artikel? Wat als het moment zelf, vastgelegd in beeld, de essentie van het verhaal beter overbrengt dan duizend woorden? Video is niet langer een aanvulling op, maar een essentieel onderdeel van ons journalistieke werk.
Dat doen we met een belangrijke reden: als we het kunnen laten zien, dan laten we het zien. Denk bijvoorbeeld aan die wereldgoal bij de plaatselijke amateurclub. Of een wolf die door een woonwijk loopt. Zien is geloven.
Video is niet alleen een aanvulling op, maar ook een verlengstuk aan ons verhaal. Waar tekst niet kan uitleggen, komt de video om de hoek kijken, om precies te tonen wat woorden niet kunnen vangen. Daar komt bij dat video in deze tijd soms het enige is dat (een deel van) ons publiek nog bereikt. Het eerste waar gen Z om vraagt als we het met hen over nieuws hebben? Juist.
Maar video is niet alleen voor gen Z. Het is voor iedereen die snel en visueel nieuws wil begrijpen. Daarom gebruiken we het steeds vaker om complexe onderwerpen begrijpelijker te maken. Visuele middelen helpen om abstracte ideeën en uitgebreide onderzoeken begrijpelijk te maken voor een breder publiek. De beelden versterken het verhaal. Ook op socials haken we hierop in: met korte video’s – korter dan 1 minuut – zijn we heel goed in staat om ons nieuws begrijpelijk te brengen. Of juist fake news te ontkrachten.
Dit alles vraagt van een redactie nieuwe denkpatronen. Denken in beelden, niet alleen in tekst. Niet achteraf toevoegen, maar als integraal onderdeel van ons verhaal. Het is een speerpunt op onze redactie: Video is onderdeel van je verhaal. Een video zegt soms meer dan duizend woorden.
Sylvia Cools
Hoofdredacteur de Stentor


ADR Nieuwsmedia zit in de haarvaten van Nederland
Algemeen Dagblad en de zeven regionale titels van DPG Media vormen één groep: ADR Nieuwsmedia. Binnen deze grootste nieuwsorganisatie van Nederland wordt nauw samengewerkt. Hoe gebeurt dat?
We vragen het onze abonnees in Gelderland, Brabant, Twente of Zeeland elk jaar opnieuw, maar we kennen het antwoord: zij lezen onze sites, apps en kranten vooral vanwege het regionale nieuws. Dat geldt trouwens niet alleen voor lezers uit die genoemde streken. Ook de AD-lezers in en rond Den Haag, Utrecht of Rotterdam zetten ‘lokaal nieuws’ bovenaan hun lijstje van favoriete artikelen. Meteen daaronder staat vaak hun favoriete voetbalclub.
Het enorme belang dat abonnees stellen in nieuws uit hun eigen buurt deed kranten decennia geleden besluiten zich te concentreren op de beste regionale verslaggeving. Voor zaken als binnenlandse politiek, buitenland, economie, cultuur of topsport bundelden ze de krachten in gemeenschappelijke persdiensten. Zo ontstonden de Zuid-Oost Pers, de GPD en de Wegener Persdienst. Die laatste persdienst verdween toen DPG Media tien jaar geleden de regionale kranten van Wegener kocht. AD en de zeven regionale kranten werken sindsdien samen in ADR Nieuwsmedia.
Samenwerken
Een centrale redactie met 200 journalisten van het AD en de samenwerkende titels in de regio, verzorgt vanuit Rotterdam het (inter)nationale nieuws. Zodat De Gelderlander zich kan richten op de eigen provincie en de PZC zich alleen bezig hoeft te houden met Zeeland.
De stroom nieuws gaat niet alleen van Rotterdam naar de regio, maar ook omgekeerd. Als er in Eindhoven of Enschede iets groots gebeurt, delen het ED en Tubantia dit nieuws onmiddellijk met het AD en de andere regionale titels. Het maakt ADR, zeker buiten de Randstad, tot een van de snelste nieuwsorganisaties en zeker de meest wijdvertakte. Want ADR beschikt over ruim 800 journalisten en een netwerk van lokale correspondenten. ADR zit in de haarvaten van Nederland.
Leidt dit tot eenheidsworst? Allerminst. Het nieuws uit Oost-Nederland beheerst de homepage van de Stentor, dat uit de regio Breda de voorpagina van BN DeStem – en zo verder. De lay-out van ADR-kranten en -online-platforms komen overeen, de inhoud verschilt sterk, want elke titel maakt eigen, onafhankelijke keuzes. De eigenheid en uniciteit van de unieke regionale verslaggeving bepaalt immers het succes van een titel. Ruim 900.000 abonnees en bijna vijf miljoen online bezoekers zijn er dagelijks blij mee.










De regionale titels in Nederland
Ad Regio
de Stentor
Tubantia
De Gelderlander
Brabants Dagblad
Eindhovens Dagblad
BN DeStem
PZC
AD Landelijk
Kies jouw locatie

indebuurt.nl
Sinds een aantal jaren maakt ook indebuurt.nl onderdeel uit van ADR. Het gratis platform richt op alles wat een stad leuk maakt voor haar inwoners en is sterk gericht op het bieden van service. Zo geeft indebuurt.nl bezoekers informatie over nieuwe winkels, over uitgaan, activiteiten in de stad en bijzondere plekken. Inwoners worden uitgenodigd de redactie van tips te voorzien, of vrijblijvend teksten, foto’s of video’s aan te leveren. De makers van ‘indebuurt’ hebben de ambitie om gebruikers nauwer bij het stadsleven te betrekken.
indebuurt.nl is actief in 34 steden, vooral in plaatsen waar ook ADR-titels actief zijn. Artikelen van indebuurt.nl staan daarom ook op de sites en apps van de regionale titels van ADR en enkele malen per week in de gedrukte kranten. Per maand bezoeken ruim 2,5 miljoen mensen een van de secties. Daarmee staat ‘indebuurt’ in de top 10 van nieuwssites in Nederland.
Journalistiek & techniek
ADR-redacties maken gebruik van technische innovaties op het gebied van automatisering en kunstmatige intelligentie (AI). Het gebruik van spellingscorrectie is bijvoorbeeld al sinds jaar en dag ingeburgerd. Het is per definitie een journalist die bepaalt welk onderwerp wordt opgepakt en of wat er wordt gepubliceerd. AI wordt – nu nog experimenteel – gebruikt om teksten van bijvoorbeeld persberichten snel samen te vatten of tot een kort artikel te verwerken. Daarnaast kan AI ook suggesties doen voor spelling, grammatica, koppen en ideeën voor verhalen. De journalist bepaalt of suggesties worden overgenomen. We noemen deze werkwijze het mens-machine-mens-principe.
De redactie gebruikt automatisering het meest voor serviceberichten, zoals lokale weerberichten voor alle 342 gemeenten in Nederland. Als de verwachting is dat de temperatuur daalt van 2 naar -2, staat er een zin klaar die deze data-informatie vertaalt naar bijvoorbeeld ‘het gaat vriezen’ of ‘het kwik daalt onder nul’. De redactie vermeldt bij dit soort berichten dat ze automatisch zijn samengesteld. Automatisering kan ook worden gebruikt om op basis van data voor alle gemeenten in Nederland berichten te maken over bijvoorbeeld de afname van het gebruik van zonnepanelen of de toename van winkelleegstand. Het is een gespecialiseerde journalist die hiervoor data verzamelt en een basisbericht schrijft, eventueel aangevuld met andere bronnen. De techniek helpt ons om daar voor elke gemeente een eigen versie van te maken.
Cijfers
achter AD en de regionale titels
Gemiddeld dagelijks bereik
Het dagelijks bereik is een veelgebruikte indicatie van de impact die digitale journalistiek heeft. Maandbereik wordt ook weergegeven in de nationale monitors, maar daarin spelen eenmalige bezoekers van de sites een relatief grote rol.

Journalisten in vaste dienst in 2024
Dit geeft de omvang van de redactie weer, omgerekend in voltijds banen (fte). Het zijn zowel de verslaggevers als de chefs, eindredacteuren, vormgevers, beeldredacteuren, video- en podcastmakers en onlineredacteuren. Om het beeld zuiver te houden zijn de freelance journalisten niet opgenomen. Die leveren eveneens een belangrijke bijdrage in de vorm van artikelen, columns, beeld, audio en video. Het zijn er soms honderden per titel. Aantal en werkzaamheden fluctueren van jaar tot jaar.

Meer info
Gemiddeld aantal unieke artikelen per dag
Dit is de hoeveelheid eigen artikelen die elke redactie produceert, van groot tot klein. De meeste redacties publiceren meer dan dat: bijvoorbeeld artikelen van de centrale redactie in het geval van de regionale kranten, of (in België) artikelen van collega-titels die worden doorgeplaatst. Die zijn niet meegeteld, net zo min als de kleine lokale berichten die automatisch worden gemaakt (zoals het weer en 112-berichten), of de doorgeplaatste artikelen van ‘Indebuurt’. Zo ontstaat het zuivere cijfer van wat de eigen redactie dagelijks maakt.

Meer info
Betalende abonnees
Dit is de som van papieren, digitale en hybride abonnementen. Het is het gemiddelde aantal over het desbetreffende jaar.

Rapportcijfers van eigen abonnees
Dit cijfer wordt gegeven door deelnemers aan een jaarlijks lezersonderzoek dat voor de meeste titels wordt gehouden.

Vertrouwenscijfer uit onderzoek
Dit cijfer is afkomstig uit recent onderzoek naar merkvertrouwen in opdracht van DPG Media. Daarbij geeft een algemeen publiek, dus niet alleen abonnees of bezoekers, vertrouwen in verschillende nieuwsmedia aan op een schaal van 0 (helemaal niet betrouwbaar) tot 10 (uiterst betrouwbaar). Daarnaast worden abonnees uitgesplitst, die hun titel doorgaans meer dan gemiddeld vertrouwen. Deze onderzoeksmethode en de uitkomsten komen overeen met die van het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute in Oxford. De Nederlandse en Vlaamse gemiddelde vertrouwenscijfers liggen in die monitor hoger dan die van nieuwsmedia in de omringende Europese landen.
Algemeen publiek

Abonnees

Aantal podcastafleveringen per jaar van alle titels
Deze cijfers geven aan hoeveel podcasts er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.

Gemiddeld aantal unieke video's per dag
Deze cijfers geven aan hoeveel video's er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.

Dagelijks bereik
Gemiddeld dagelijks bereik
Het dagelijks bereik is een veelgebruikte indicatie van de impact die digitale journalistiek heeft. Maandbereik wordt ook weergegeven in de nationale monitors, maar daarin spelen eenmalige bezoekers van de sites een relatief grote rol.

Betalende abonnees
Betalende abonnees
Dit is de som van papieren, digitale en hybride abonnementen. Het is het gemiddelde aantal over het desbetreffende jaar.

Rapportcijfer van abonnees
Rapportcijfers van eigen abonnees
Dit cijfer wordt gegeven door deelnemers aan een jaarlijks lezersonderzoek dat voor de meeste titels wordt gehouden.

Journalisten in vaste dienst
Journalisten in vaste dienst in 2024
Dit geeft de omvang van de redactie weer, omgerekend in voltijds banen (fte). Het zijn zowel de verslaggevers als de chefs, eindredacteuren, vormgevers, beeldredacteuren, video- en podcastmakers en onlineredacteuren. Om het beeld zuiver te houden zijn de freelance journalisten niet opgenomen. Die leveren eveneens een belangrijke bijdrage in de vorm van artikelen, columns, beeld, audio en video. Het zijn er soms honderden per titel. Aantal en werkzaamheden fluctueren van jaar tot jaar.

Meer info
Unieke artikelen per dag
Gemiddeld aantal unieke artikelen per dag
Dit is de hoeveelheid eigen artikelen die elke redactie produceert, van groot tot klein. De meeste redacties publiceren meer dan dat: bijvoorbeeld artikelen van de centrale redactie in het geval van de regionale kranten, of (in België) artikelen van collega-titels die worden doorgeplaatst. Die zijn niet meegeteld, net zo min als de kleine lokale berichten die automatisch worden gemaakt (zoals het weer en 112-berichten), of de doorgeplaatste artikelen van ‘Indebuurt’. Zo ontstaat het zuivere cijfer van wat de eigen redactie dagelijks maakt.

Meer info
Vertrouwenscijfer uit onderzoek
Vertrouwenscijfer uit onderzoek
Dit cijfer is afkomstig uit recent onderzoek naar merkvertrouwen in opdracht van DPG Media. Daarbij geeft een algemeen publiek, dus niet alleen abonnees of bezoekers, vertrouwen in verschillende nieuwsmedia aan op een schaal van 0 (helemaal niet betrouwbaar) tot 10 (uiterst betrouwbaar). Daarnaast worden abonnees uitgesplitst, die hun titel doorgaans meer dan gemiddeld vertrouwen. Deze onderzoeksmethode en de uitkomsten komen overeen met die van het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute in Oxford. De Nederlandse en Vlaamse gemiddelde vertrouwenscijfers liggen in die monitor hoger dan die van nieuwsmedia in de omringende Europese landen.
Algemeen publiek

Abonnees

Aantal podcastafleveringen
Aantal podcastafleveringen per jaar van alle titels
Deze cijfers geven aan hoeveel podcasts er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.

Aantal unieke video's
Gemiddeld aantal unieke video's per dag
Deze cijfers geven aan hoeveel video's er door de verschillende titels zijn ontwikkeld.
