Moet hetED al die ronkende cijfers wel noemen?

Terechte vragen bij de groeispurt van Eindhoven

Eindhoven Brainport groeit snel, vooral door de enorme uitbrei­ding van ASML. Op basis van de beoogde groei worden er plannen gemaakt voor bijvoorbeeld 100.000 woningen. Het Eindhovens Dagblad onderzoekt niet alleen of de cijfers kloppen en werd ervoor beloond.

Wethouder Stijn Steenbakkers bij de maquette die is gemaakt van Knoop XL, het gebied in het centrum van Eindhoven van het PSV-stadion tot aan de Dommel.

B

rainport. Dé plek in Nederland waar de toekomst zijn scha­duw vooruit werpt, zeker nu chipmachinefabrikant ASML heeft besloten tot een enorme uitbrei­ding (20.000 banen) op vier speciaal daarvoor aangelegde bedrijventerr­einen bij Eind­hoven. Dus worden er plannen gemaakt, door Eindhoven en het gezamenlijke regiobestuur, de Metropoolregio Eindhoven. Mega­plannen. Niet gebaseerd op de dikke duim, maar op verwachte ontwikkelingen. De belangrijkste daarvan: de gigantische toename van het aantal arbeidsplaatsen en de bevolking.


De 21 gemeenten in de regio Eindhoven gaan ervan uit dat er tegen 2040 liefst 100.000 woningen bij komen en 72.000 nieuwe banen ontstaan. Die cijfers zijn ongelofelijk belangrijk, want er wordt voor een paar miljard euro aan investeringen in woningen, wegen, bus­ver­bindingen, bedrijventerreinen en andere zaken op geba­seerd. Maar kloppen die cijfers wel? Zijn ze niet vooral bedacht door bestuur­ders om mensen te laten geloven dat er geen andere mogelijkheid is dan hard groeien? Het ED moet uitzoeken of alle cijfers kloppen. 


Niemand heeft een kristallen bol die kan helpen bij het antwoord, maar we kunnen wel naar het verleden kijken. Daar zien we dat de Brainportregio al een stevige toename van het aantal banen kent. Het UWV telde over de periode 2020-2022 een toename van 20.600 banen. Tussen 2016 en 2024 wordt de groei ingeschat op 50.000 banen. Met de mega-investering van ASML in het achterhoofd – en de wetenschap dat die ook bij toeleveranciers voor een stortvloed aan banen zorgen – is de verwachting van 72.000 banen tot 2040 niet zo gek. Als je dan ook nog kijkt naar de nu al overspannen woningmarkt – waarbij je dus al moet bouwen om een achterstand in te halen – kom je al snel op 100.000 woningen.


Saskia Stuivelingprijs

Oké, de cijfers zijn dus geloof­waar­dig. Maar zijn de plannen ook nood­zakelijk? Het ED wil laten zien dat er áltíjd andere keuzes te maken zijn. Niet om als medium op een bepaalde uit­komst aan te sturen, dat is aan de politiek. Maar om te zorgen dat beslissers maar ook inwoners zo goed mogelijk geïnfor­meerd zijn. Dat leverde ons begin 2024 een eervolle ver­mel­ding op bij de Saskia Stuivelingprijs voor heldere regionale, politieke journalistiek.


Het ED wil laten zien dat er áltíjd andere keuzes te maken zijn 

Zo stelden we in onze bekroonde serie over de ‘groeispurt’ van Zuidoost-Brabant het uitgangs­punt ter discussie dat je alleen maar kunt groeien, terwijl we volgens des­kun­digen daar­door steeds verder over de grenzen van milieu en klimaat heen gaan. Ook wierpen we een ander licht op de keuze voor veel hoogbouw, om de bevol­kings­toename op te vangen.


Uiteindelijk hebben die beslissingen gevolgen voor het leven van iedereen in de regio

We reisden naar Gent om te laten zien dat – in weerwil van wat het regionaal bestuur vindt – een stad met de schaal van Eind­hoven wel degelijk een florerend tramnet­werk kan hebben. En we gaven aandacht aan het plei­dooi uit ondernemershoek om Eind­hoven Airport en de vliegbasis te sluiten om plaats te maken voor woningbouw.


Het zijn voorbeelden van andere perspec­tieven, die laten zien dat keuzes ook anders uit kunnen vallen dan de beslissing die in de bestuurskamer is gemaakt. Uiteindelijk hebben die beslissingen gevolgen voor het leven van iedereen in de regio, dan mag iedereen er dus ook iets van vinden. Op die manier, hopen we, groeit de betrokkenheid. En die is weer belang­rijk omdat iedereen uiteindelijk – hoe weinig ook – politieke invloed heeft. Al is het maar door eens in de vier jaar een kruisje te zetten in het stemhokje.


Joris Roes

Hoofdredacteur Eindhovens Dagblad

PSV

Clubwatcher PSV ‘Sport-journalist van het jaar’

Als hij positief is, wordt hij een fan genoemd. Als hij negatief is, krijgen we de vraag hoe we het als het ED in ons hoofd halen negatief over PSV te schrijven. 


Als clubwatcher doe je het niet vaak goed. Als redactie willen we dat Rik Elfrink PSV kritisch volgt. Maar we juichen ook mee als ze kam­pioen worden en met ‘Boszbal’ de pannen van het dak voetbal­len. En maken we een mooi boek over de 25e landstitel. Maar als het nodig is, schrijven we ook dat ze geen deuk in een pakje boter schieten. En dat vindt PSV dan weer niet zo fijn, die zien graag vooral positieve invalshoeken.


De PSV-watcher is belangrijk voor het ED. Elfrink zijn verha­len worden gevreten. Hij kent alles en iedereen binnen de club. En de mensen die dicht tegen club en spelers aan­schur­ken. Hij laat zich daarbij niet beïn­vloe­den door iede­reen die aan hem trekt. Het leverde hem begin dit jaar de titel ‘Sportjournalist van het jaar’ op. De Nederlandse Sport Pers roemde zijn ijver en vasthoudendheid bij het volgen van de kampioen. 

Bekijk de
PSV-huldiging in beeld

Nieuw op onze site en app: Actueel in Veldhoven (en straks in meer gemeenten)

O

mdat we tegenwoordig veel kunnen meten over online leesgedrag, weten we dat overzichten erg in de smaak vallen bij onze online lezers. Zo wordt het amateur­voetbal­­overzicht op zondag driftig aangeklikt. En ook actualiteiten die beginnen met ‘Wat weten we tot nu toe over…’ worden graag en veel gelezen.


Bij het ED volgen wij 21 gemeenten op de voet. Die hebben op site en app allemaal een eigen sectie. Lezers kunnen hun favoriete gemeente instellen en komen dan met één klik terecht bij al het nieuws uit hun woonplaats.


Om het nog gemakkelijker te maken, deden wij dit najaar een test in Veldhoven. We zetten al het nieuws uit Veldhoven onder elkaar in een blog. Elke nieuwe dag kwam bovenaan te staan, waar­door het meest verse nieuws meteen te zien was. Elk nieuwsitem beschre­ven we in een paar regels. Daar verwerkten we een link in waarop degenen die het hele verhaal wilden lezen konden klikken.


Vanzelfsprekend zijn we blij met dit succes. Het wordt daarom in steeds meer gemeenten ingevoerd

Al het gemeentenieuws overzichtelijk op één plek, het bleek een schot in de roos. De verha­len uit Veldhoven werden sindsdien veel vaker gelezen dan toen ze alle­maal los en minder overzichtelijk op onze website en app stonden. Vanzelfspre­kend zijn we blij met dit succes. Het wordt daarom in steeds meer gemeenten ingevoerd, zoals in Bergeijk en Deurne.


Eindhovens Dagblad is onderdeel van ADR Nieuwsmedia

Lees meer en bekijk de cijfers