Schrijven over

grens­overschrijdend

gedrag

Sinds de onthullingen over Harvey Weinstein zijn onder­zoeksverhalen over grens­overschrijdend gedrag uit­gegroeid tot een nieuw jour­nalistiek genre. De Volkskrant bouwt hierin ook een reper­toire op, dat in 2015 – zelfs vóór de MeToo-beweging – begon met een verhaal over machtsmis­bruik en grens­over­schrij­dend gedrag op de theater­school in Amsterdam. Later volgden artikelen over DWDD en NOS Sport.

D

eze verhalen behoren tot de meest complexe in de journa­listiek. Ten eerste ligt het bewijs niet bepaald voor het oprapen. Vaak is het moeilijk om precies te achterhalen wat er is gebeurd, omdat de beschul­digden en melders (of slachtoffers) vaak tegengestelde verhalen hebben. Melders willen meestal anoniem blijven uit angst voor repercussies of uit schaamte. Journalisten moeten daarom elk detail verifiëren bij meerdere bronnen en onderbouwen met een (digitale) paper trail, zoals appjes, agenda’s en mails. Pas als er sprake is van patronen, van herhaaldelijk grensover­schrijdend gedrag, tekent zich een verhaal af. 


Daarbij blijft het onderzoeksteam – inclusief de leidinggevenden – elkaar kritisch bevragen en zoeken naar nuances om een tunnelvisie te ver­mijden. Jour­nalisten moeten de gebeurtenissen heel precies weer­geven en de inter­pretaties zorgvuldig afwegen, want er staat veel op het spel voor de betrokkenen. Niet in de laatste plaats voor de beschuldigde.

Maatschappelijk debat

Het grootste dilemma bij deze jour­nalistiek is de privacygevoeligheid. Weegt het maatschappelijke belang van publicatie zwaarder dan de mogelijke persoonlijke schade voor betrokkenen?


Hoewel de redactie zoekt naar bredere verbanden (waar faalt het sys­teem?), en niet uit is op het laten rollen van koppen, wordt dat door sommigen wel zo gepercipieerd. Bij DWDD legde de krant de nadruk op de ongezonde werksfeer, waardoor tientallen werknemers ziek uitvielen. Bij NOS Sport lag het accent bij een verziekte werkcultuur waarbinnen medewerkers te maken kregen met pesterijen, seksisme en buiten­sluiten. Dit kon jarenlang voortduren.


In beide gevallen waren leiding­gevenden op de hoogte, maar werd er niet ingegrepen. Hoe die mechanismen werken, wilde de redactie blootleggen omdat we ervan overtuigd zijn dat ze een bijdrage leverden aan het maatschap­pelijk debat over grensover­schrijdend gedrag. Het excuus ‘we spelen de Champions League’ – dat bij DWDD werd gebruikt – wordt ook elders van stal gehaald. Een cultuur waarin seksistische grappen en grensover­schrijdend gedrag kunnen floreren en vrouwen die hiervan melding doen niet serieus worden genomen, fungeert eveneens als spiegel voor talloze andere werkplekken. 


Het is echter vrijwel onmogelijk om de persoonlijke schade voor de beschul­digden helemaal te beperken. Als de aantijgingen vaag blijven, wordt bijkans iedereen verdacht gemaakt. Het is onvermijdelijk dat personen herleid­baar zijn of bij naam worden genoemd. 

Journalisten moeten de

gebeurtenissen heel precies weergeven en de interpretaties zorgvuldig afwegen, want er staat veel op het spel voor de betrokkenen

Soms is op voorhand duidelijk dat een verhaal vooral een bekend patroon bevestigt

Onderzoek

Na elk verhaal over grensoverschrijdend gedrag stromen nieuwe tips binnen. De redactie gaat niet overal blindelings achteraan. Vooraf stellen we een aantal vragen: gaat dit over een nieuw soort grensover­schrijdend gedrag of speelt het zich af in een onverwachte sector? Worden meldingen niet opgepakt, is er sprake van een doofpot? En weegt open­baarmaking op tegen de eventuele persoonlijke schade?


Regelmatig besluiten we geen onderzoek in te stellen. Soms heeft een kwestie meer weg van een arbeids­conflict dan van een maatschap­pelijke misstand. Wat ook gebeurt: een instantie doet zelf al onder­zoek naar een medewerker, waardoor de journa­listieke noodzaak om tegels te lichten zienderogen vermindert. En soms is op voorhand duidelijk dat een verhaal vooral een bekend patroon bevestigt en geen nieuwe bijdrage aan het maatschap­pelijk debat oplevert. 


Zo’n nieuw verhaal werd vorig jaar wel verteld over Wim Hof, de gezondheids­goeroe die zijn toenmalige gezin jarenlang onderwierp aan fysieke en psychische agressie. Voor de redactie was doorslag­gevend dat het artikel inzicht biedt in een breed maatschap­pelijk probleem dat zich vaak aan het zicht onttrekt: huiselijk geweld. 

Soms is op voorhand duidelijk dat een verhaal vooral een bekend patroon bevestigt

Annieke Kranenberg

Adjunct-hoofdredacteur de Volkskrant

Journalistieke dilemma’s: Hoe de Volkskrant verantwoording aflegt

Pieter Klok

Hoofdredacteur de Volkskrant

oeten we het woord ‘genocide’ gebruiken voor de oorlog in Gaza? Mogen onze lezers bij het schrijven van ingezonden brieven gebruik maken van AI? Waarom schreef de Volkskrant aanvankelijk dat de BTW-verhoging wél gewoon door­ging? Is de Volkskrant-redactie wel echt onaf­hankelijk? Waarom hebben we Jan van de Beek, het rechtse buitenbeentje onder de migratie­deskundigen, uitgebreid geïnterviewd?


Bijna wekelijks duiken er serieuze journa­listieke dilemma’s op. Voorheen werden die behandeld door de redactionele Ombudsman, sinds een aantal jaren buigt de hoofd­redacteur zich daarover. De media worden vaak gezien als de vijfde macht en in een gezonde democratie moet elke macht verantwoording afleggen, wij dus ook. 


De Volkskrant heeft altijd een grote schare kritische volgers gehad en die is dankzij sociale media alleen maar gegroeid. Een deel van Nederland ziet traditionele media als de Volkskrant niet langer als controleurs maar als handlangers van de macht. 

Er zijn ook steeds meer lezers die slechts één stuk bij ons lezen en op basis daarvan een oordeel vellen over de Volkskrant als geheel. Bij lezers die ons niet goed kennen, heerst een hardnekkig beeld dat de Volkskrant een politieke agenda heeft, die al dan niet door het bedrijf wordt bepaald. Deze groepen laten zich lastig overtuigen, hoe open en eerlijk je ook bent. 


In mijn weekbericht, waarin ik elke zaterdag de week nabeschouw, richt ik me vooral op trouwe lezers. Mails van hen behandel ik met voorrang. Voor de meeste dilemma’s kan ik terugvallen op ons Volkskrant-protocol waarin gedetail­leerd is vastgelegd hoe we te werk moeten gaan.


Vaak heb ik dezelfde boodschap: onze journalisten proberen gewoon ambachtelijk en precies hun werk te doen, feiten te verzamelen en die zo goed mogelijk achter elkaar te zetten, maar het blijft een – zoals de fameuze kranten­uitgever Phil Graham ooit zei – ‘eerste ruwe schets van de geschiedenis’ waar per definitie veel op aan te merken valt.

abonnees helpen onze redacteuren

B

ij de Volkskrant geloven we dat onze verslaggeving beter wordt als we aansluiten bij behoeften, zorgen en interesses die leven in de maat­schappij. Daarnaast kunnen onze lezers onze ogen en oren zijn, en onze blik verruimen of bijstellen. 


Hiervoor gebruiken we de Open Redactie: via een nieuwsbrief vragen we twee keer per maand zo’n 6.000 abonnees om mee te denken over een onderwerp. Van politieke (bijvoorbeeld asiel en migratie) tot sociaal-maatschap­pelijke (dementie bij ouderen) onderwerpen, en alles ertussenin. Sommige vragenlijsten zijn ook voor niet-abonnees toegankelijk.


We leggen concrete artikelideeën voor, maar stellen ook open vragen: welk perspectief mist u? Wat wilt u altijd nog eens uitgelegd hebben? De uitkomsten bespreken we met de portefeuillehouder – die ook nauw betrokken is bij het opstellen van de vragenlijst – én we koppelen ze terug aan de respondenten.

Meld je nu aan!

Via een nieuwsbrief vragen we twee keer per maand zo’n 6.000 abonnees om mee te denken over een onderwerp

Eén van de terugkerende inzichten? De gemiddelde abonnee zit minder goed in de materie dan we veronderstellen. Vaak is de eerste reactie van een redacteur op de input van lezers ‘maar dit heb ik toch al eens uitgelegd?’. Klopt, maar dat ene artikel leest maar een deel van onze lezers, en vaak is de uitleg ‘verstopt’ in een grotere analyse.


Basiskennis opnieuw uitleggen in nieuwe stukken helpt, maar vaak is er ook gewoon behoefte aan een overzichtsverhaal met de belangrijkste vragen, waarnaar ook in volgende artikelen kan worden verwezen.

Gert-Jan van Teeffelen

Adjunct- hoofdredacteur de Volkskrant

AI als journalistiek gereedschap

Onze onderzoeksredactie zet steeds vaker innovatieve methoden in om journalistieke verhalen boven water te krijgen. Sinds enige tijd wordt hiervoor ook met succes kunst­matige intelligen­tie (AI) ingezet. In 2023 werd hiermee al geëxperimenteerd, bij onder meer het in kaart brengen van Russische loopgraven in Oekraïne met behulp van satelliet­beelden. Dit jaar werd het gebruik van deze techniek naar een hoger plan getild bij een verhaal over de schade van de goudwinning in Suriname, intussen goed voor 70 procent van de export van het land. Met AI werden satellietbeelden sinds de jaren ‘80 met die van nu vergeleken, waarbij de software goudaders wist te herkennen. Hieruit bleek dat Suriname intussen zo’n 650 vierkante kilometer aan goudmijnbouw telt, met verwoestende gevolgen voor mens en natuur.

Volkskrant

Hoe groot is ons dagelijks bereik? Hoeveel artikelen schrijven we per dag en welk rapportcijfer krijgt de Volkskrant van abonnees?