Journalistiek jaarverslag

Alle Nederlandse nieuwstitels die deel uit­maken van DPG Media hebben een redactie­statuut. Ze zijn allemaal verschillend, maar de belangrijkste elementen komen overeen: 


Belangrijkste elementen

  • Vastlegging van de identiteit 

  • Redacties opereren onafhankelijk 

  • Wijzigingen zijn alleen toegestaan met instemming van de gebonden partijen 

  • Een procedure om geschillen af te handelen  

  • De redactie heeft inspraak bij de keuze van een nieuwe hoofdredacteur. Dat varieert van adviesrecht tot medezeggenschap. Bij de Volkskrant, Trouw en Het Parool heeft daarnaast de stichting een doorslaggevende stem. 

In de praktijk vormen redactie, directie en (bij de Volkskrant, Trouw en Het Parool) de stichting samen een sollicitatiecommissie voor de selectie van een nieuwe hoofd­redacteur, iets dat in het buitenland zelden voorkomt. Bij NU.nl, het AD en de zeven regionale kranten bestaat de vertrouwelijke sollicitatiecommissie uit vier leden: twee redacteuren en twee leden van de directie. Zij komen in de praktijk tot een unanieme voordracht van een nieuwe hoofdredacteur.


Bedrijfsstatuten

De redactiestatuten zijn ook geborgd in de bedrijfsstatuten van DPG Media B.V. Artikel 13.5 erkent nadrukkelijk de redactiestatuten en verplicht het bestuur om ze na te leven. Wijziging van de bedrijfsstatuten kan alleen met expliciete instemming van Stichting Democratie en Media. Naast deze stichting zijn er nog drie andere stichtingen betrokken bij DPG Media. Zij zijn alle vier aandeel­houder van DPG Media:

  • Stichting Democratie en Media, die tot doel heeft de democratie te onder­steunen met pluriforme en onafhankelijke media. 

  • Stichting De Volkskrant, die de identiteit van de Volkskrant bewaakt 

  • Stichting tot bevordering van de Christelijke Pers in Nederland, die de identiteit van Trouw bewaakt 

  • Stichting Het Nieuwe Parool, die de
    identiteit van Het Parool bewaakt.

De stichtingen overleggen onder meer met de directie over investeringen, bedrijfs­voering en toekomstvisie van de nieuws­media. Stichting Democratie en Media heeft het recht op voordracht van één lid van de Raad van Commissarissen van DPG Media B.V. Op dit moment is dat professor Annetje Ottow. 


De uitgever

Over de verkoop van abonnementen en advertenties, IT-investeringen en behuizing gaat de uitgever. Redacties en de uitgever overleggen hierover en geven samen vorm aan de digitale transformatie. Zo opereren wij dagelijks op de scheidslijn tussen journalistiek en bedrijfsvoering, waarbij de uitgever nooit invloed heeft of kan hebben op de redactionele inhoud.


De redactionele onafhankelijkheid is zoals hierboven beschreven juridisch stevig en op duurzame wijze verankerd in de onder­neming. Ongeoorloofde inmenging is daardoor uitgesloten, nu en in de toekomst. 

Stichting Democratie en Media: “Bewaker van Vrije Pers en Democratie”

Stichting Democratie en Media komt voort uit de stichting die na de oorlog werd opgericht toen het illegale Het Parool werd voortgezet als landelijk dagblad. Dit verleden heeft ons het diepe besef meegegeven dat een democratische rechtsstaat en een vrije pers nooit vanzelfsprekend zijn. 

Lees meer

Nienke Venema Stichting Democratie en Media

Stichting Democratie en Media: “Bewaker van Vrije Pers en Democratie”

Stichting Democratie en Media komt voort uit de stichting die na de oorlog werd opgericht toen het illegale Het Parool werd voortgezet als landelijk dagblad. Dit verleden heeft ons het diepe besef meege­geven dat een democratische rechtsstaat en een vrije pers nooit vanzelfsprekend zijn. Vanuit die missie zijn wij als ideëel gedreven aandeelhouder, met 14,27% aandelen, nauw betrokken bij DPG Media. In onze rol als aandeelhouder treden wij op als ‘critical friend’. Wij hebben geen winstoogmerk en zetten ons in om de onafhanke­lijkheid en continuïteit van de journalistiek binnen het bedrijf te waarborgen. Dat betekent dat we constructief-kritisch meedenken over onderwerpen zoals de positionering en identiteit van journalistieke titels, en dat we regelmatig vragen stellen over strategie, verantwoordelijkheid en maatschappelijke impact. Onze betrokkenheid is gericht op het versterken van de rol van pluriforme, onafhankelijke media als fundament van de democratische rechtsstaat. Het verleden herinnert ons aan het belang daarvan, en wij blijven werken aan een toekomst waarin dat wordt beschermd en gekoesterd. 


– Nienke Venema (Directeur bestuurder bij Stichting Democratie en Media)


Lees meer

REDACTIONELE ONAFHANKELIJKHEID IN BELGIË

De Belgische titels van DPG Media hebben ook een lange traditie van redactionele onafhankelijkheid. Deze wordt soms, maar niet altijd, op dezelfde wijze gewaarborgd als in Nederland. De Morgen en VTM Nieuws hebben zowel een redactie­statuut als een redactie­raad. Het Laatste Nieuws (HLN) heeft geen statuut, maar weer wel een stichting (Raad Het Laatste Nieuws), die over de liberale koers van de titel waakt en instemt met de aanstelling van hoofd­redacteuren. Voor de redacties van VTM Nieuws, HLN en de magazines zijn de journalistieke handelwijze en beroepsethische principes vastgelegd in de News City Code. Alle Belgische titels zijn ook lid van de Raad voor de Journalistiek en leven de regels van de Code van de Raad na.

Hoe werkt uitwisseling van artikelen?

Sommigen zijn bezorgd dat uitwisseling van artikelen tussen titels tot journalistieke verschraling leidt. Bij DPG Media is de stelregel dat het moet leiden tot journalistieke verrijking voor de lezers van de ontvangende titel, zonder dat de maker van de artikelen er last van heeft. Uitwisseling helpt op sommige plaatsen, op andere juist niet. Het moet zorgvuldig gebeuren en met instemming van de betrokken redacties. Columns worden niet uitgewisseld omdat ze mede de identiteit van de titel bepalen.

Onze uitwisselingen

  • Een centrale redactie in Rotterdam verzorgt de nationale en internationale berichtgeving van de regionale dagbladen en AD. Dat doen regionale kranten al bijna een eeuw samen. Zo kunnen ze zich concentreren op de lokale journalistiek die hen uniek maakt.

  • Het Parool concentreert zich ook op lokale berichtgeving in Amsterdam en plaatst binnenlandse nieuwsartikelen van de centrale ADR-redactie en buitenlandse artikelen van Trouw.

  • De Belgische DPG Mediatitels brengen naast hun eigen aanbod een aantal Nederlandse artikelen. ADR neemt af en toe artikelen over van het Belgische HLN. Omgekeerd gebeurt dit ook.

EEN BREDER PUBLIEK VIA NU.NL

NU.nl brengt in de sectie ‘Uit Andere Media’ een beperkt aantal artikelen van kranten van DPG Media, onder het merklogo van de desbetref­fende titel. Dat is marketing: een breed publiek komt zo in aanraking met betaalde journalistiek. Onderin de artikelen wordt een abon­nement aangeboden. NU.nl-bezoekers kunnen die artikelen lezen als ze inloggen. Ook dat helpt alle titels, omdat ingelogde bezoekers de basis vormen voor het DPG Media advertentienetwerk. 

Volgende

De journalistiek in cijfers
over 2024