MAGAZINES

Hoe AutoWeek  
digitaal versnelde 

 en alle records brak 

Jarenlang was de redactionele content op de website van AutoWeek goed voor zo’n 3 miljoen pageviews per maand. In 2022 was dat aantal structureel verdubbeld tot ruim 6 miljoen maandelijkse pagina-bezoeken. De vruchten van een nieuw businessmodel en een nieuwe strategie. 

 Damiaan Hage 

(46), hoofdredacteur AutoWeek, AutoWeek Classics, AutoWeek Campers en AutoWeek GTO 

Sinds de overname van Sanoma Nederland door DPG Media in 2020 is er veel veranderd voor AutoWeek. Het populaire weekblad voor autoliefhebbers, dat bestaat sinds 1990, valt binnen de nieuwe organisatie niet onder Magazines, maar is ondergebracht bij Online Services. Onder de noemer Special Interest Media (SIM), evenals Tweakers, vtwonen en Ouders van Nu. 


Het businessmodel van deze Special Interest Media gaat uit van de 3C-strategie, waarbij de drie c’s staan voor content, community en conversie. Inhoudelijk draait het om passie: een liefhebberij waar lezers alles over willen weten, graag met anderen over praten en bereid zijn om geld aan uit te geven. Mensen die van auto’s houden passen precies in dit profiel. 

“Online bedienen we een ander publiek”

Nieuwe doelgroep 

Maar AutoWeek spreekt ook anderen aan, zegt hoofdredacteur Damiaan Hage. “Wij hebben van oudsher twee doelgroepen: de autoliefhebber, die elke dag het nieuws op de site volgt en ons blad leest, en de auto­koper, die voor de aankoop van een nieuwe auto staat en geïnformeerd wil worden om een keuze te kunnen maken. Die doelgroepen hebben we behouden, maar er is een derde bij gekomen: iedereen die weleens autorijdt en een vraag heeft.” 


In welke auto passen drie kinderzitjes? Wat is een goede ijskrabber? Zijn winterbanden eigenlijk wel nodig? Praktische vragen rond autorijden waarop iedereen bij AutoWeek de antwoorden wel paraat heeft, maar die bereikten zelden de website in de vorm van content. Dat is nu veranderd. Hage: “We hebben een redacteur aangenomen om dergelijke evergreen- of adviesartikelen te schrijven. Vanuit die artikelen kunnen wij via het affiliate-model weer doorlinken naar partijen die de betreffende producten, bijvoorbeeld autobanden, verkopen.” 

AutoWeek bestaat sinds 1990 en heeft een wekelijks bereik van ruim 1,2 miljoen bezoekers en een wekelijkse oplage van zo’n 39.000 exemplaren.

Pageviews verdubbeld

Ook ging de redactie zich meer verdiepen in data en werd hard gesleuteld aan de techniek van de website, waardoor deze nu bijvoorbeeld sneller laadt. Al die ontwikkelingen begonnen zich vanaf de tweede helft van 2021 te vertalen in snel stijgende groeicijfers. Zat AutoWeek, dat vroeg inzette op digitalisering en al ruim twintig jaar een website in de lucht heeft, jarenlang op 3 miljoen pageviews per maand voor redactionele content, inmiddels is dat aantal structureel verdubbeld naar ruim 6 miljoen. 


En dat is lang niet alles, want de hele site van AutoWeek is nu maandelijks goed voor zo’n 16 miljoen paginabezoeken. Met dank aan druk­bezochte secties als het Forum, Occasions (aanbod van 200.000 gebruikte auto’s via AutoTrack) en Carbase (enorme database met uitgebreide gegevens van alle automodellen). “Er is heel veel te doen op de site voor iedereen.” 

Print versus online 

AutoWeek is daarmee ook financieel succesvol. “Waar ik erg blij mee ben, is dat de oplage van onze vier printmagazines (AutoWeek, AutoWeek Classics, AutoWeek Campers en AutoWeek GTO) er nauwelijks last van lijkt te hebben”, zegt Hage. “Terwijl we wel heel veel meer content uit het magazine ook online zijn gaan gebruiken. We zien nu dat de doelgroepen voor print en online verschillen van elkaar: ze hebben andere interesses. Sommige lezers van onze magazines vinden alle aandacht voor elektrische auto’s maar modern geneuzel. Online zien we juist dat dit nieuws het bijzonder goed doet. Het is dus gewoon een ander publiek.” 


Om goede bladen te kunnen blijven maken, is op de redactie de aansturing van print en online gescheiden. Online is alle content gratis. In 2023 wil AutoWeek zich nog meer inzetten voor mensen die op zoek zijn naar een volgende auto. “We gaan onze adviesfunctie verder versterken en kopers helpen bij de eerste stap in hun keuzeproces. Bijvoorbeeld door lijstjes, zoals de beste auto’s onder 10.000 euro of de beste auto’s voor grote gezinnen. Ook zetten we in op het verder faciliteren en stimuleren van gebruikersreviews, waarbij lezers zelf een doorlopende review bijhouden over hun wagen. Dat is zeer interessant: zo kun je volgen hoe een auto zich op de langere termijn gedraagt. Daarmee helpen de leden van onze community elkaar.”