Nieuwsmedia

Het succes van

Ga letterlijk naast de klant zitten

Anne Bouwman

(33), manager Programmatic Trading

De inkomsten uit de advertentie-markt groeiden fors in 2022: alle mediatypen beleefden een zeer sterk advertentiejaar. Dat gold ook voor de digitale advertentiemarkt. Hoe kwam dit topresultaat tot stand?

O

p weg naar het Trusted Web (betrouwbaar, transparant en privacy-proof) deed DPG Media Digital Sales het afgelopen jaar beter dan ooit. Een uitstekend team van ‘gedreven vakidioten’ koppelde het uitfaseren van het Open Web aan prima cijfers en het positioneren van DPG Media als dé kennispartner voor klanten.


De omzetstijging van 7 procent kon onder meer worden behaald dankzij niet minder dan 51.000 klantbezoeken, vertelt Barbara Hazenberg, directeur Domeinen en Digital Sales. Die gerichte klantbezoeken, uitgevoerd door een team van accountmanagers/specialisten, horen nadrukkelijk bij de transformatie van de advertentiemarkt.

Winnaars

Anne Bouwman, manager Programmatic Trading, vertelt dat de switch van Open Web naar Trusted Web op meerdere fronten winnaars oplevert. “Wij zijn steeds meer de kennispartner voor onze klanten, de inkoopbureaus: we gaan vaak letterlijk naast de inkopers zitten om advies te geven over hun inkoopgedrag bij DPG Media. In tegenstelling tot het Open Web, waar klanten anoniem, niet-transparant en niet-privacy-proof inkopen, adviseren we klanten over de juiste doelgroep en de effectiviteit van advertenties.”


Het omvormen van inkoop via Open Web naar onder meer Private Deals betekent dat DPG Media almaar minder afhankelijk is van Google. En misschien nog wel belangrijker: klanten zien dat het werkt, de DPG Media-adviezen over inkoop, inclusief evaluaties en continue feedback om het de volgende keer nóg beter te doen. Natuurlijk is Barbara Hazenberg trots op de 7 procent omzetgroei. “Met behoud van de printomzet weten we de digitale advertisingomzet te vergroten. We doen het beter dan de markt, inclusief wereldwijde spelers als YouTube en Facebook. Nog trotser zijn we op onze teams, op de energie die iedereen erin steekt om samen met klanten mooie resultaten te behalen.”

Barbara Hazenberg

(40), DIRECTEUR DOMEINEN EN DIGITAL SALES

BELGIË: SAMEN OPTREKKEN

In België kende Digital Sales een “pittig en uitdagend jaar”, vertelt manager Sofie Allegaert. “Dat we succesvol hebben kunnen afsluiten dankzij onze experts: gepassioneerde collega’s die gedreven zijn om te innoveren en altijd een stap verder willen.”


Nieuw in 2022 was de introductie van Broadcasting video on demand, het VTM GO-aanbod aangevuld met een gedeelte van uitgesteld kijken dat gedigitaliseerd wordt. Ondertussen werd ook IPB, de reclameregie van RTL België, geïntegreerd in het Digital Sales-team. Allegaert: “De Franstalige markt is anders dan de Vlaamse en veel meer gefragmenteerd, we moeten onze positie daar veel nadrukkelijker claimen.”


Na de goedkeuring van de overname in maart 2022 is het team gestart met het opzetten van een gezamenlijke Sales-organisatie. Dat was niet eenvoudig, want in het meertalige België moesten verschillende merken, talen en culturen worden samengebracht. Men werkt nu in twee taalgebieden met een landelijk aanbod en gezamenlijke teams.


Digital Sales richt zich zowel op de grote mediabureaus en adverteerders als op de iets kleinere agentschappen. “Wij zijn sterk in het verzamelen van veel data, zodat we voor de klant de juiste doelgroep en platforms kunnen bepalen. Gekoppeld aan de betrouwbare kwaliteit van ons ecosysteem en de vele klantbezoeken die we afleggen, is er veel potentieel om verder te groeien.”

Sofie Allegaert 

(39), Digital Sales-manager

Complex

Dat geldt ook voor Anne Bouwman met haar team. “Programmatic Advertising is complexe materie. Gelukkig beschikken we over veel technische kennis, die we overbrengen op onze klanten. Ook duiken we graag met hen de cijfers in om te bekijken hoe we de performance van campagnes kunnen verbeteren. Wat dat betreft zijn we echte vakidioten: we zitten diep in de materie maar zijn wel altijd gericht op het beste resultaat voor de klant en het hoogste rendement. Natuurlijk kost het tijd als je letterlijk naast klanten gaat zitten, maar zij zien dat het ook daadwerkelijk meer oplevert. Klanten hebben veel waardering voor onze werkwijze.”


Dankzij het investeren in hechte klantrelaties groeit de omzet en neemt ook de continuïteit toe. Anne Bouwman: “We zijn sinds 2020 bezig met het uitfaseren van het Open Web. Afgelopen jaar hebben we heel mooie slagen gemaakt, en in het tweede kwartaal zullen we het hele proces afronden.”