Online
services

“Dat ongeruste stemmetje tot bedaren brengen”

Felix Tenniglo

(60), algemeen directeur Online Services en Independer

Het jaar waarin wereldwijd veel zekerheden wegvielen, bleek ook een jaar waarin consumenten massaal nagingen of ze hun financiële zaken wel op orde hadden. Online Services groeit steeds nadrukkelijker uit tot persoonlijke en uitstekend geïnformeerde helper in barre tijden, schetst Felix Tenniglo, algemeen directeur van Independer én van Online Services.

Bij vergelijker Independer was het vooral een knotsgek jaar: consumenten bezochten massaal de website om hun zorgverzekeringen te vergelijken, wat resulteerde in liefst 2,5 miljoen vergelijkingen. Daarnaast leidden de onzekerheden over de energiemarkt en de stijgende prijzen tot een andere mindset. “Door de oorlog in Oekraïne werd ons gevoel van veiligheid aangetast”, zegt Felix Tenniglo.


“Dat, in combinatie met de hoge inflatie en de stijgende energieprijzen, leidde ertoe dat veel mensen bij zichzelf te rade gingen: heb ik mijn financiële zaken eigenlijk wel goed geregeld? Wij hebben geprobeerd om dat ongeruste stemmetje tot bedaren te brengen.”

Lees meer

Felix Tenninglo: 

“Dat ongeruste stemmetje tot bedaren brengen” 

Het jaar waarin wereldwijd veel zekerheden wegvielen, bleek ook een jaar waarin consumenten massaal nagingen of ze hun financiële zaken wel op orde hadden. Online Services groeit steeds nadrukkelijker uit tot persoonlijke en uitstekend geïnformeerde helper in barre tijden, schetst Felix Tenniglo, algemeen directeur van Independer én van Online Services.


Bij vergelijker Independer was het vooral een knotsgek jaar: consumenten bezochten massaal de website om hun zorgverzekeringen te vergelijken, wat resulteerde in liefst 2,5 miljoen vergelijkingen. Daarnaast leidden de onzekerheden over de energiemarkt en de stijgende prijzen tot een andere mindset. “Door de oorlog in Oekraïne werd ons gevoel van veiligheid aangetast”, zegt Felix Tenniglo.


“Dat, in combinatie met de hoge inflatie en de stijgende energieprijzen, leidde ertoe dat veel mensen bij zichzelf te rade gingen: heb ik mijn financiële zaken eigenlijk wel goed geregeld? Wij hebben geprobeerd om dat ongeruste stemmetje tot bedaren te brengen.”


Dat gebeurde onder meer met veel informatie en tips. Tenniglo: “Ook voor ons was het een ongekend jaar, bijvoorbeeld omdat energieaanbieders in 2022 lange tijd geen nieuwe klanten meer accepteerden. Wij hebben daarop geanticipeerd met duidelijke artikelen die vragen beantwoordden als: wat is er aan de hand op de Nederlandse energiemarkt? En ook door te laten zien dat er grote verschillen zijn tussen energieaanbieders. Onze missie als Online Services is ten diepste: mensen helpen en gidsen. Wij moeten de consument dus goede informatie en genoeg inzicht bieden om de juiste persoonlijke keuzes te maken. Als wij dat goed doen, krijgt de consument rust in z’n hoofd.”

Nooit stil

Die rust was er niet bij Online Services. Deels is dat ‘part of the job’, zoals bij de prijsvergelijker (Pricewatch) van special interest-titel Tweakers, waar de grens van één miljard pageviews werd gepasseerd en miljoenen keren de prijzen van producten op het gebied van techniek en elektronica werden vergeleken. Prijzen voor die producten wijzigen voortdurend, dus die wereld staat nooit stil. Tenniglo: “Wij willen de informatie - uiteraard mits de consument daar toestemming voor geeft - steeds persoonlijker maken en afstemmen op de consument.”


In het geval van de zorgverzekeringen krijgt de consument via Independer niet alleen de goedkoopste zorgverzekering te zien, maar ook de verzekering die het beste bij hem/haar past. Independer heeft voor consumenten ook Mijn Vaste Lasten Bewaker, een soort portefeuille-overzicht waarin je in één oogopslag onder meer je autoverzekering, zorgverzekering en energiecontract kunt inzien.

Mijn Vaste Lasten Bewaker

hebben als doel om consumenten te gidsen door het woud aan moeilijke keuzes naar de beste (aankoop-)beslissing. In dit kader lanceerde Independer in oktober 2022 Mijn Vaste Lasten Bewaker.


Een persoonlijke klantomgeving met een overzicht van alle contracten (zoals verzekeringen en energie) op één veilige plek. En per contract alle informatie die een klant nodig heeft. Maar ook tips en advies op maat die klanten helpen om hun vaste lasten op de best mogelijke manier te regelen. “Met een goed overzicht van je vaste lasten maak je niet alleen betere keuzes, het wordt ook makkelijker om geld te besparen”, aldus Sabrina Post, Lead Strategy and Business Development bij Independer.


Mijn Vaste Lasten Bewaker dient drie doelen. “Ten eerste heb je zo alle vaste lasten op één plek bij elkaar, waardoor je financiële situatie overzichtelijker wordt en je nooit meer in een stapel papieren hoeft te zoeken naar een contract. Ten tweede is het vergelijken en afsluiten van een nieuw contract in de persoonlijke omgeving een stuk makkelijker, omdat er al veel informatie is ingevuld en we jouw situatie goed kennen. Ten derde krijg je slimme persoonlijke tips en advies op maat waar je als consument je voordeel mee kunt doen. Bijvoorbeeld een melding dat de nieuwe zorgpremies zijn bekendgemaakt, of dat de energieprijzen weer dalen.”


Uiteindelijk zijn er in 2022 450.000 unieke klanten ingelogd in de beveiligde klantomgeving én zo’n 20.000 extra contracten afgesloten (+25% ten opzichte van de ingelogde verkopen vorig jaar). “We gaan het dit jaar verder uitbreiden, want het begin is veelbelovend.”

Sabrina Post

Lead Strategy and Business Development Independer

Betrouwbare partner

Ook de auto-industrie beleefde een ronduit moeizaam jaar, maar de Automotive-tak van Online Services bleef fier overeind. Tenniglo: “Voor zowel autobedrijven als consumenten zijn wij steeds nadrukkelijker de betrouwbare partner die vraag en aanbod bij elkaar brengt.” Datzelfde geldt voor de recruitment-tak van Online Services. “Terwijl de arbeidsmarkt zucht onder personeelstekorten, zorgen de DPG Media-merken Nationale Vacaturebank en Intermediair er elke dag weer voor dat werkzoekenden en werkgevers elkaar succesvol weten te vinden.”

Dansen in de regen

Terugkijkend noemt Tenniglo 2022 “zeker niet het makkelijkste jaar, terwijl onze ambitie is en blijft om verder te groeien. Dat doen we ook dankzij een team met heel gedreven mensen, die een winnaarsmentaliteit koppelen aan ‘hart voor de zaak’. Wat dat betreft was het voor ons in 2022 ‘dansen in de regen’: ondanks tegenslagen blijven groeien en steeds meer consumenten nóg beter bedienen.”


“Wij moeten de consument gidsen en complexe materie goed uitleggen. Dat lukt ook steeds beter, we worden steeds vaker aangehaald als autoriteit in consumentenzaken. Kijk naar de zorgverzekeringen: er was geen tv-programma of medium waarin wij níét werden opgevoerd. Dat is dus een goede positie, die we als Online Services verder willen uitbouwen. Wij hebben miljoenen mensen, ook degenen die het financieel nu heel lastig hebben, kunnen helpen om betere keuzes te maken en op slimme manieren geld te besparen.”