Campus

19

Leidt op tot IT'er:
Het kan 24/7 en het is gratis

Vergeet de stapels leerboeken en urenlange colleges aan de universiteit: bij Campus 19 worden studenten op de meest innovatieve en toegankelijke manier opgeleid tot IT’er. Een diploma op zak hebben is geen must. Wel vereist: een dosis gezond boerenverstand, de nodige wilskracht en de ambitie om de meest gezochte persoon op de arbeidsmarkt te worden: IT’er.

Op de eerste verdieping van het Antwerpse DPG Media-hoofdkantoor is het dag en nacht een komen en gaan van studenten. Campus 19 opende er op 19 oktober 2022 de deuren en dat mag letterlijk genomen worden. De campus is 24/7 geopend voor alle studenten, zodat iedereen in zijn eigen tempo aan de slag kan.


De innovatieve codeerschool is onderdeel van het internationaal succesvol gebleken Ecole 42. Dit concept groeide in negen jaar tijd uit tot meer dan veertig campussen verspreid over de hele wereld. Zo heeft de van oorsprong Franse IT-campus sinds 2018 een vestiging in Brussel onder de naam ’19, waar jaarlijks 350 studenten een opleiding volgen.

Nood aan Vlaams talent

Als financiële partner van de Brusselse campus kon DPG Media niet aan de vraag weerstaan om de schouders te zetten onder een campus in Vlaanderen. In de gehele Vlaamse regio zoeken bedrijven immers naar geschikte IT-krachten en heerst er krapte op de arbeidsmarkt. Niet alleen softwarebedrijven en ICT-ondernemingen zijn op zoek naar talenten, ook in andere sectoren is de vraag groot. IT’ers behoren zo al jaren tot de meest gegeerde talenten op de arbeidsmarkt.


Samen met zes andere bedrijven uit de Antwerpse regio besloot DPG Media de middelen neer te leggen om Campus 19 in Antwerpen te openen. Uiteraard gelooft elke partner in het leertraject, maar er speelt meer. Zo bevestigt Christian Van Thillo, die als executive chairman het voortouw nam bij DPG Media: “Ik ken weinig projecten die jongeren zulke kansen bieden om een succesvolle carrière uit te bouwen. Het is een sociaal, inclusief en multicultureel project voor jongeren die een rolmodel kunnen worden voor anderen.”

Toegankelijk en kwaliteitsvol

Dankzij het unieke Antwerpse partnerschap kan Campus 19 haar opleidingen gratis aanbieden aan de studenten. Een diploma is niet vereist om te starten: iedereen boven de 18 jaar kan zich zonder enige voorkennis aanmelden om een opleiding te volgen. De campus mikt op zowel schoolverlaters als volwassenen die hun professionele leven over een andere boeg willen gooien. In Antwerpen zijn er 150 plaatsen ter beschikking.


Vier weken lang worden kandidaten eerst getest, waarbij er voornamelijk wordt gekeken of er voldoende motivatie aanwezig is om het traject te doorlopen. Daarna start een leerperiode die uniek is en over heel de wereld dezelfde: de studenten leren op een interactieve en innovatieve manier programmeren, zonder dat ze daarbij les krijgen van professoren. Op de campus krijgen de studenten toegang tot het opleidingsprogramma dat hen online begeleidt en kunnen ze in hun eigen tempo de basisvaardigheden aanleren.

“Ik ben nu veel gemotiveerder om ervoor te gaan”

Student helpt student

Omdat alle campussen 24/7 open zijn, kan elke student een persoonlijk leerschema uitwerken. Deelnemers aan het programma helpen elkaar voortdurend met de oefeningen en lessen, wat zorgt voor ondersteuning en efficiënte kennisoverdracht.


“De opdrachten zijn zo opgebouwd dat je echt zelf op onderzoek moet gaan”, zegt Casper Caluwe, student Campus 19. “Gebruik een zoekmachine of schakel de hulp in van medestudenten als je iets niet weet of als je vastloopt. Dat systeem spreekt mij veel meer aan dan in de les luisteren naar een professor, waar ik mijn aandacht moeilijk bij kan houden. Als ik zelf dingen kan opzoeken en proberen, ben ik veel gemotiveerder om ervoor te gaan.”


Wie de basisvaardigheden onder de knie heeft, kan ervoor kiezen om zich verder te specialiseren in onder meer artificiële intelligentie, cybersecurity en e-gaming. Afhankelijk van het niveau dat studenten willen behalen, duurt het traject tussen twee en vijf jaar. Zover zijn de Antwerpse studenten nog niet. Als eerstejaars ontdekken zij nu de wondere wereld van het coderen in de aanloop naar wat hopelijk een succesvolle carrière wordt.

www.campus19.be