COLUMN

“Quote van Ludwig lorem ipsum dolor sit amet dolor sit”

Jan Segers

Columnist van HLN

Gazzetta 

Geen idee waar ergens in 2022 Equal Pay Day viel of Earth Overshoot Day. Maar de dag waarop Personal Betrayal Day viel, die herinner ik me nog precies. Personal Betrayal Day is de jaarlijks wisselende dag waarop ik voor het eerst vreemdga, lees: betaal voor een medium dat niet tot DPG Media behoort. In 2022 was dat 2 april.


Ben ik thuis, dan mijd ik vijandige media. Vorige lente stak een postbode twee dagen na elkaar De Standaard in mijn bus. Dat is pestgedrag. De man draagt tot vandaag de sporen van de hond. In de herfst nam hij wraak door ook De Telegraaf bij mij te dumpen. Dat moet je niet doen. De rechtszaak loopt nog.


In Italië ben ik verplicht om vreemd te gaan. Dus stond ik op 2 april 2022 voor de mij vertrouwde krantenkiosk op de Piazza Carlo Marx in Tavernelle, Umbrië, waar Simona, de kioskmanager, mij kent als ‘die Belg’. Ik betaalde er 2 euro voor de zaterdageditie van de Gazzetta dello Sport. “Wat blijf ik toch dol op dat roze papier”, zei ik. “Dat treft”, antwoordde Simona. “Binnenkort is het van jou, dat papier.” Ik schrok. “Hoezo?” Simona lachte. “Jij weet nergens van? Jouw DPG Media neemt RCS MediaGroup over, de uitgever van de Gazzetta en de Corriere della Sera.” 


Dat had ze vernomen van haar schoonzus, zei ze, die in Rome een ijssalon openhoudt. Daar komt wel eens een journalist van de Volkskrant over de vloer wanneer die zin heeft, al dan niet in ijs. “Die Nederlander heeft het haar verteld”, zegt Simona. Hallo de Volkskrant? “Klopt. Onze onderzoekscel is ermee bezig. We hebben het verhaal niet uit eerste hand. Het zoemt rond bij De Morgen. Daar hebben wij het opgevangen.” Hallo De Morgen? “Gek dat je ons dat vraagt”, klinkt het daar. “Dit is geen eigen nieuws. Het komt van bij jullie, van bij HLN.” 


Hallo HLN? “Het is wat ingewikkeld”, hoor ik op mijn eigen redactie. “Een journalist van onze showbizzsite is het zusje van een producer van Qmusic. Die producer is close met de creative content manager van Libelle. Van daar komt het ons aangewaaid.” Hallo Libelle? “Dat van de Gazzetta? Hebben wij uit zeer betrouwbare bron.” O ja? “Het stond vorige week in Donald Duck.” 


Leve de onderzoeksjournalistiek! Leve DPG Media! Nooit meer Personal Betrayal Day!