Audio/video

het nieuwe TV-kijken

De heruitvinding van televisie:

De kijker heeft altijd gelijk

Televisiekijken is niet meer wat het vijf jaar geleden was. Van ‘het kastje aan de muur’ zijn we in korte tijd geëvolueerd naar een divers landschap aan devices en streamingopties. De makers nemen ons mee achter de schermen van de Vlaamse entertainmentbusiness, waar één waarheid overeind blijft: the show must go on.

Volgens Dirk Lodewyckx, directeur tv, streaming & radio, zijn er drie dingen die we moeten weten over het nieuwe televisiekijken:

1

DE KIJKER WIL ALLES

“De voorbije vijf jaar vond een bruuske switch plaats van live, naar uitgesteld, naar streaming. De kijker - jong én oud - heeft ons geleerd: ik wil ze alle drie, altijd en overal. Ik wil live tv als het relevant en urgent is, in alle comfort uitgesteld kijken en bingewatchen als ik daar zin in heb. Corona heeft ervoor gezorgd dat die nieuwe vormen van kijken de norm zijn geworden voor zowat iedereen.”

2

DE LAT LIGT ALTIJD EVEN HOOG

“Elk kanaal moet goed weten wat z’n reden van bestaan is. Voor live tv geldt: alle focus op beleving. Voor fictie is de bingefactor bepalend. De kijker zit al lang op die radicale piste. Of het nu gaat over entertainment, nieuws, human interest of een showprogramma: alle middelmatigheid is eruit.”

3

ER IS STORM OP KOMST

“Er is zo’n overaanbod aan content dat niemand het nog gekeken krijgt. In de komende vijf jaar komt er een shake-out zodat de markt weer in evenwicht komt. Wij zitten in dezelfde storm als alle nationale, internationale en globale concurrenten. Dankzij onze lokale verankering, ruime blik op de wereld en creativiteit zullen we die storm met DPG Media doorstaan. Naast data en marktkennis draait het ook om lef: durven springen en ondernemen, en net dat is de sterkte van ons bedrijf.”

Dirk Lodewyckx (51)

Vervulde diverse functies binnen Medialaan en is sinds 2018 algemeen directeur tv, streaming & radio België.

Tv-termen

SVOD:

  • subscription video on demand
  • betalend, zonder reclame
  • bijvoorbeeld Streamz

AVOD:

  • advertising-based video on demand
  • gratis, met reclame
  • bijvoorbeeld VTM GO

Live kijken:

  • televisie zoals we het allemaal kennen
  • bijvoorbeeld VTM en RTL

Maarten Janssen (40)

Channel manager VTM sinds 2020. Daarvoor was hij netmanager bij Ketnet.

Achter de schermen:

VTM, familie van zenders

“We willen verraderlijk

verrassend zijn

Alle focus op beleving, het is een uitgangspunt waar Maarten Janssen zich helemaal in kan vinden. “Je wilt het gevoel hebben dat je iets meegemaakt hebt, anders was het programma je aandacht niet waard”, zegt de channel manager van VTM. “Er is een tijd geweest dat Vlaamse fictiereeksen ankerpunten waren, met de komst van streaming is dat weggeëbd. Je kunt hoogstens tegen elkaar zeggen of je wel of niet Squid Game gezien hebt. Lineaire tv kan ervoor zorgen dat je wél op dezelfde dag naar hetzelfde kijkt. Op zaterdag praat iedereen over wie de papegaai zou zijn in The Masked Singer. Onze entertainmentprogramma’s zetten de toon in Vlaanderen.”


De druk van de beleving is groot, alles moet spraakmakend zijn en toch ziet Janssen ook plaats voor moeilijkere thema’s. “Je moet dat belevingseffect doseren. Je kunt niet elke dag van de week twee keer per avond dwingend en spraakmakend zijn. We brengen ook kleinere formats als Da’s Liefde, Cupido of zo en Make Belgium Great Again. Er moet ruimte zijn voor grootse, spectaculaire shows, maar ook voor diamantjes. Da’s Liefde was geen kijkcijfertopper, maar wél genomineerd voor een International Emmy Award; net zo belangrijk.”

“Bij VTM moet er ruimte zijn voor spectaculaire shows, maar ook voor diamantjes”

STOUT EN ONDEUGEND

Fris gemaakt, eigentijds en respectvol zijn de bouwstenen van VTM, maar het merk evolueerde ook in 2021. “We willen echte mensen laten schitteren. Dat betekent dat zowel gewone als bekende Vlamingen naturel en authentiek zijn. Met hun kleine kantjes, maar ze moeten wel stralen. Daarnaast willen we - meer dan vandaag het geval is - verraderlijk verrassend zijn. Veel mensen hebben een duidelijk beeld van VTM. Een sterkte, maar ook het risico dat je voorspelbaar wordt. Daarom moet er altijd iets te gebeuren staan. Het is niet omdat we voor een breed publiek werken dat het niet ook stout en ondeugend mag zijn. En VTM staat met open armen in het leven. Iedereen is welkom, inclusie en diversiteit maken daar deel van uit.”


Iedereen kijkt wanneer het uitkomt en toch is er volgens Maarten Janssen nog een rol voor uitgekiende zendschema’s. “Er is geen enkel medium dat zo vlot binnenkomt in alle huiskamers. Om het verschil te maken, kiezen we resoluut voor programma’s van eigen bodem. Vroeger wist je dat mensen sowieso voor hun scherm zaten. Nu hebben kijkers een miljoen andere opties en gaan ze echt niet blijven kijken als ze het saai vinden. Alles is onverbiddelijker. Kijkers willen altijd gloednieuwe content en verhalen van hier. Dus zetten we minder in op aankoop bij de grote Hollywoodstudio’s en meer op Vlaamse producties. Elke avond van de week is op VTM Vlaamse avond. Een totaalpakket dat duidelijk aanspreekt, want ook adverteerders blijven enthousiast kiezen voor de VTM-zenders.”

VTM

in 2021

37,5%

Beste marktaandeel in decennia

36,5%

1 miljoen

Kijkers

(Rode Duivels, K2 zoekt K3, The Voice van Vlaanderen, Camping Coppens, Blind Getrouwd)

5x meer dan

Maarten Devillé (35)

Head of Recommendation & Search. Daarvoor was hij team lead Video Personalisation & Insights.

Achter de schermen:

VTM GO, volledig gepersonaliseerd

“Hier is van alles voor jou

en je kunt blijven kijken”

Wie vandaag VTM GO bekijkt, zou bijna vergeten dat het een jonkie in de markt is. “We zijn er in twee jaar in geslaagd om een volledig gepersonaliseerd product neer te zetten”, vertelt Maarten Devillé, hoofd recommendation & search. “Nu is de maturiteitsfase aangebroken. We bouwen jouw voorpagina volgens wat jou interesseert, we matchen met ons aanbod en we proberen ervoor te zorgen dat jij zo veel mogelijk programma’s ontdekt. Pas als onze aanbevelingen slecht werken, vraag je je af waarom je iets te zien krijgt.”


Een van de grootste bouwstenen voor personalisatie is het kijkgedrag. “We bouwen een patroon op door de interactie tussen wat we weten over onze kijker te koppelen aan wat we weten over onze content. Door het grote bereik en de hoeveelheid content kunnen we op schaal werken. Zo zien we bijvoorbeeld dat wie graag film kijkt vaak ook interesse heeft in een programma als The Voice van Vlaanderen. Op basis van die info bouwen we een profiel op van elke kijker én van elk contentitem en kunnen we berekenen wat de match rate van de kijker met een programma is.”

“We kunnen berekenen wat de match rate van de kijker met een programma is”

TRAILERS OP MAAT

Die personalisatie springt erg in het oog op de voorpagina, maar het gaat veel verder. “Personalisatie zit overal. De meeste kijkers komen naar VTM GO voor een specifiek programma. Natuurlijk zorgen we dat ze dat snel vinden, maar we laten tegelijk zien: hier is van alles voor jou en je kunt blijven kijken. We tonen ook vaker trailers voor andere programma’s tijdens de onderbreking. Die trailers zijn nu nog niet gepersonaliseerd, maar dat staat wel op de roadmap voor 2022 zodat je de juiste trailers voor jou in een reclameblok te zien krijgt.”


Ook aan die digitale promomachine werd het voorbije jaar hard gesleuteld. “Tv is massacommunicatie. VTM GO niet, daar is alles persoonlijk. Ons systeem kan goed voorspellen wat jij leuk vindt, maar je moet ook uitgenodigd worden om ernaar te kijken. Dat is een van de grootste realisaties van 2021: alle communicatie gebeurt op maat, van banners tot mails en pushberichten. Alleen wie voor minstens 60 procent een match heeft met het genre telenovelle, krijgt communicatie als het nieuwe seizoen van Lisa van start gaat.”

VTM GO en Streamz

in 2021

94.682.720

Woensdag

281

Nieuwe programma's

op VTM GO

Top 3

Meest bekeken

series in 2021 op Streamz:

Dorien Rausch (39)

directeur Programming & Production Streamz sinds 2020. Daarvoor was ze content & acquisition manager bij Telenet.

Achter de schermen:

Streamz, streamingdienst met een heel eigen positie

“Inzetten op

verhalen van hier”

Een witte pagina kan leiden tot een writer’s block, hoe gigantisch moet de druk wel niet zijn als je een hele streamingcatalogus te vullen hebt? “We bouwen op per maand. Mooie verhalen van hier vormen de basis”, zegt Dorien Rausch, directeur programming & production bij Streamz. “Voor internationale titels hebben we lopende contracten, zoals met HBO. Daarnaast pikken we selectief titels op in de markt, vorig jaar onder meer Clarice en Dexter. De lokale content is duidelijk de driver van ons product, dus daar zitten we mee aan de wieg van de producties: van de pitch tot castingvoorstellen tot feedback op montages.”


Een checklist met kenmerken van een typische Streamz-titel heeft Rausch niet. “De rode draad is vooral de verfrissende of verrassende manier waarop een verhaal gebracht wordt. Op een betaalplatform mag het wat explicieter en gedurfder zijn. Vorig jaar waren Red Light en F*** You Very, Very Much heel populair. Bij Red Light krijgt de kijker een gelaagd verhaal in een arena die gewaagd is. F*** You Very, Very Much moet het hebben van pittige humor met een scherp kantje.”

“Op een betaal­platform mag de content explicieter en gedurfder zijn”

KIJKGEDRAG IN KAART

Geen hedendaags platform zonder data, en dat geldt ook voor Streamz. “Vanaf de start brengen we het kijkgedrag van onze klanten in kaart. Zo krijgt elke klant aanbevelingen op basis van zijn kijkgedrag. We briefen de producenten ook gericht op basis van die data. Het resultaat zal in 2022 en 2023 te zien zijn, want om fictie te maken heb je veel tijd nodig. Bij documentaires kunnen we sneller schakelen; het is onze ambitie om in 2022 één documentaire per maand te brengen.”


De voorbije jaren struikelde je over de nieuwe streamingdiensten die gelanceerd werden, en toch weet Streamz een heel eigen positie te claimen in dat landschap. “Wat ons uniek maakt is by far ons lokale aanbod. We brengen maandelijks nieuwe series en documentaires, al blijft de mix met internationaal aanbod belangrijk. Mensen zijn op zoek naar verhalen van hier, herkenbare thema’s verfrissend gebracht, dus daar gaan we nog meer op inzetten de komende jaren.”