audio / video

Naar nieuws kijken

doe je ook mobiel

Een nieuwsvideo kan in een paar minuten de hoofdpunten uit binnen- en buitenland geven. Veel online bezoekers vinden het fijn om zo op de hoogte te worden gehouden. Zij streamen hun nieuwsbehoefte op het moment dat het hen uitkomt en doen dit vooral op hun mobiele telefoon. Redacties produceren daarom steeds meer nieuwsvideo’s. “De bezoeker kan er bijna niet omheen.”

Michiel Ameloot (41)

Sinds 2021 hoofdredacteur VTM Nieuws, Online Video en Sport bij News City.

Bouke van der Veer (40)

chef Video ADR Nieuwsmedia sinds 2017. Daarvoor was hij werkzaam bij TMG.

De video’s die in apps en op de websites verschijnen, hebben de afgelopen jaren flink aan kwaliteit gewonnen, waardoor kijken naar nieuws steeds aantrekkelijker is geworden. Het gaat niet alleen om mooie beelden die goed zijn gemonteerd, maar ook om het verhaal dat wordt verteld. De video’s moeten altijd een nieuwsinvalshoek hebben, stellen Michiel Ameloot (hoofdredacteur VTM Nieuws en Online Video) en Bouke van der Veer (chef Video ADR Nieuwsmedia).

hLN 24 uur live

Exact een jaar na de eerste coronalockdown zond HLN in maart 2021 vanuit de lege muziekarena van het Sportpaleis in Antwerpen 24 uur lang optredens van diverse artiesten uit via een livestream. Ruim 2,2 miljoen keer logden mensen in. Gemiddeld keken zij ruim een uur. Het gratis evenement, dat enorm leefde op sociale media, gaf het merk HLN een boost.


In januari 2022 was er een nieuwe 24 UUR LIVE om de muzieksector en de bevolking opnieuw te ondersteunen.

Miljoenenpubliek

Die kentering in ‘videodenken’ op redacties is cruciaal. Bij Het Laatste Nieuws hebben de video’s die dagelijks worden gepubliceerd nu een gemiddeld totaalbereik van circa 2 miljoen views per dag. Bij ADR (AD en de zeven regionale kranten in Nederland) gaat het om vergelijkbare aantallen. Van der Veer: “De video’s staan prominent op de digitale platforms van onze nieuwsmerken. Ze trekken sterk de aandacht; de bezoeker kan er bijna niet omheen.”


Redacties maken gebruik van verschillende formats. Video’s kunnen geschreven artikelen versterken, duiding geven aan de feiten of een sfeer weergeven. Een andere keer spreekt het beeld voor zich en volstaan korte tekstblokken ter toelichting. Korte documentaires geven een inkijk in iemands leven, of werpen een ander licht op slepende kwesties.

Live

DPG Media-nieuwsmerken zenden persconferenties en andere (grote) nieuwsgebeurtenissen live uit via de eigen websites. Dat kunnen ook speciale evenementen zijn, zoals HLN 24 UUR LIVE en de Stel je vraag-rubriek bij ADR.


Dit jaar duikt HLN in het gat van de entertainmentvideo’s in België. Ameloot: “We zien dat entertainment enorm scoort. Wel geldt dat we altijd een nieuwsinsteek kiezen. Wij benaderen het verslag van een televisie-uitzending net als een voetbalwedstrijd, met een voor- en nabeschouwing en een liveblog met highlights tijdens de show. We gaan hier vol op inzetten.” Ook ADR geeft als nieuwsmedium altijd een journalistiek-inhoudelijke invulling aan entertainment.

STEL JE VRAAG

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 konden mensen vragen stellen aan elf lijsttrekkers van vrijwel alle grote politieke partijen in Nederland. Eén voor één kwamen zij langs op de redactie van het AD om in gesprek te gaan met lezers. De uitzendingen trokken samen 3,7 miljoen weergaven live en achteraf ruim 385.000 on demand.


Ook de uitzending met experts van het Erasmus MC in Rotterdam over coronavaccinaties werd veelvuldig bekeken. Vaccintwijfelaars stelden massaal vragen. Gezien het succes wil ADR deze rubriek vaker inzetten.

Mobiel

Vooral bezoekers jonger dan 45 jaar kijken graag naar video’s om het nieuws te volgen. Op hun smartphone, iets wat de hedendaagse technologie mogelijk maakt: mobiele telefoons zijn inmiddels zo geavanceerd dat video’s overal en altijd afgespeeld kunnen worden. “Bovendien beschikken mensen steeds vaker over onbeperkte data, zodat het niet meer uitmaakt hoeveel megabytes een video opslorpt. Vroeger aten video’s je volledige databundel op”, zegt Van der Veer.


Hoewel de videotrend doorzet, zullen tekst en beeld altijd naast elkaar blijven staan, verwachten Ameloot en Van der Veer. Kijken sluit lezen niet uit. Mensen consumeren nieuws op verschillende manieren, al hebben zij meestal wel een voorkeur. Tekst, audio (podcasts) en video vullen elkaar aan en DPG Media wil in al die behoeftes voorzien.