Online services

Nieuw van Tweakers:

BESTGETEST

Alles voor unieke content

in het tweakers testlab

“Als je een monitor goed wilt testen,

ben je een dag bezig”

Met zo’n 5 miljoen unieke bezoekers per maand en bijna 1 miljard pageviews op jaarbasis was Tweakers ook in 2021 de grootste elektronica- en technologiewebsite van de Benelux. Onderdeel van het succes is het eigen Testlab, waar de nieuwste techproducten tot in de kleinste details worden getest. Een blik achter de schermen.

Marc van Lom (29)

team lead Tweakers Testlab sinds 2020. Al sinds 2013 is hij betrokken bij het Testlab.

Eric van Ballegoie (43)

reviewcoördinator Tweakers sinds 2020. Daarvoor werkzaam bij Hardware Info, dat hij in 2001 mede oprichtte.

De tv-schermen, strak in het gelid op een kar, vallen meteen op bij binnenkomst in het INIT-gebouw in Amsterdam. Verder: veel laptops, randapparatuur, computerschermen en een aparte tv-testruimte. Marc van Lom, Team Lead van het Testlab, bevestigt het vermoeden bij de aanblik van zoveel glimmende apparatuur: pakketbezorgers lopen de deur hier plat.


Fabrikanten willen hun producten graag laten testen in het Tweakers Testlab. Begrijpelijk: een goede review (of een Tweakers Award ‘Excellent’, ‘Great Value’, ‘Innovation’ of ‘Ultimate’) kan de verkoop flink stuwen.


Daarvan raken ze in het Testlab niet onder de indruk. Van Lom: “Wij zijn volstrekt onafhankelijk en testen de apparatuur en materialen die wij interessant vinden voor het publiek. De meeste spullen die je hier ziet, vragen we aan bij fabrikanten en krijgen we in bruikleen. En als een fabrikant een product niet kan of wil leveren maar wij achten het wel relevant, kopen we het zelf. Alles wat we testen hebben we hier zelf in huis gehad, uit de doos gehaald, geïnstalleerd en uitvoerig getest op talloze punten. Nee, thuiswerken kan niet; wij testen alles hier, in een gecontroleerde omgeving.”

Oordeel

En ja, het valt voor dat een fabrikant teleurgesteld is over het finale oordeel. “Dat gebeurt een enkele keer”, aldus Van Lom. “Een grote elektronicafabrikant heeft ons ooit even geboycot omdat ze het niet eens waren met een review. Zo’n boycot maakt voor ons niet zoveel uit. We schaffen de apparatuur dan wel zelf aan.”


Overigens heeft Tweakers met de fabrikanten over het algemeen een prima relatie, ook omdat ze weten dat Tweakers geen onzin verkondigt. “Wij testen hier volgens nauwgezette protocollen. We hebben de laatste jaren zelf apparatuur gebouwd en zelf software ontwikkeld om alles objectief te testen.”


Een mooi voorbeeld is de texture analyzer, een apparaat waarvan een leek geen idee heeft wat je ermee zou kunnen doen. Testlab bouwde het om voor het zeer accuraat meten van toetsenborden. “Met dit apparaat kun je heel precies meten welke kracht je nodig hebt om een toets in te drukken. En dat meten we van elke toets. Op sommige toetsenborden heeft de ene toets een veel lichtere of zwaardere aanslag dan de andere toetsen. Bij de meeste andere techwebsites die beweren dat ze producten testen, doen ze dat uit de losse pols. Ze schrijven dan iets als: ‘Het toetsenbord voelt lekker aan’. Wij kunnen met onze meetgegevens exact laten zien waarom een toetsenbord goed is of niet.”

Objectief

Of het nu gaat om de temperatuur of accuduur (’s nachts gaan de metingen gewoon door) van een laptop, het bereik van een router of de kleurdiepte van een monitor: alles wordt getest, en waar mogelijk objectief gemeten. Of een laptop of toetsenbord ‘mooi’ is, is uiteraard wel subjectief. Eén twistpunt met de fabrikanten kan altijd blijven bestaan, zegt Van Lom. “Fabrikanten willen vooral hun dure high-end modellen laten testen, omdat ze met hun topmodel nu eenmaal meer kans maken op een positieve review. Maar alleen die high-end modellen testen is niet in ons belang. Wij kunnen bijvoorbeeld een test doen van ‘laptops rond de 500 euro’. Die categorie is voor de meeste consumenten, en dus ook voor de bezoekers van onze websites, veel interessanter.”

Redactie

Welke producten in welke prijsklasse worden getest, daar gaat de 20-koppige redactie van Tweakers over. Eric van Ballegoie is reviewcoördinator en legt uit dat de redactie als ‘opdrachtgever’ fungeert voor het Testlab. En ja, er ontstaat soms spanning tussen de redactie en het Testlab. Van Ballegoie vertelt met een brede grijns dat er gezonde discussies zijn over hoeveel producten er diepgaand worden getest. “Het is altijd een afweging tussen meer producten testen of nóg dieper de details induiken bij minder producten. In overleg met het Testlab maken we daarom continu keuzes.”


Hoe uitvoerig en tijdrovend mag een test zijn? Van Lom geeft een voorbeeld: “Als je een monitor goed wilt testen, ben je er een dag mee bezig. Dus als de redactie vraagt om 39 monitoren te testen, kost het 39 werkdagen.”


Dat klinkt als een intensieve en dure klus, en dat is het ook. “Maar het levert unieke content op en daarmee onderscheiden we ons”, zegt Van Lom. “We kunnen, als de redactie daarom vraagt, in overleg ook besluiten om maar 20 monitoren te testen, of om bepaalde aspecten niet te testen. Omdat we binnen Tweakers veel mensen met ervaring hebben, weten we vaak wel wat de interessante producten binnen een categorie zijn.”

“Maar het levert unieke content op en daarmee onderscheiden we ons”

833

91.621

Gek van tech

Om in het Testlab aan de slag te gaan, moet je helemaal into tech zijn. Tot dusver leidt dat tot een geheel mannelijke bezetting. Van Lom: “Collega’s hebben vaak elektrotechniek, ICT of een andere technische opleiding gedaan. Maar dat hoeft niet per se. Hoe je moet testen, dat kunnen we je hier leren. Belangrijkste voorwaarde is dat je gek van tech moet zijn. Iedereen die hier werkt, vindt het geweldig om elke dag met de nieuwste producten bezig te zijn en te beoordelen hoe vernieuwend een product is ten opzichte van de bestaande producten.”


De Testlab-collega’s mogen zich uitleven op verschillende productcategorieën, variërend van laptops, monitoren en televisies tot processorkoelers, videokaarten, processors en smartphones. Zo is er een aparte testruimte gecreëerd waar elektromagnetische straling wordt buitengesloten (‘de kooi van Faraday’), onder meer bedoeld om routers te testen. Een andere ruimte fungeert als fotostudio, want alle geteste producten worden in het Testlab zelf gefotografeerd, en er is een geluiddichte ruimte.


Hoewel testen volgens Van Ballegoie inderdaad een dure business is, zijn er zeker ambities om verder te groeien, mits er genoeg menskracht beschikbaar is om toffe technische producten te testen. “Nu testen we bijvoorbeeld vaak de 55-inch televisies omdat dat het populairste formaat is, maar je zou ook andere formaten kunnen testen. En als we genoeg tijd en ruimte hebben, kunnen we ook meer producten testen, robotstofzuigers bijvoorbeeld.”