Voorwoord

“Een uitgesproken liefde voor ons vak en goed management met een visie op de lange termijn, dat is wat ons drijft”

Christian Van Thillo (60),
executive chairman DPG Media

Who

saved

the newspaper?

Vijftien jaar geleden pakte The Economist uit met een opmerkelijk coververhaal onder de titel: Who killed the newspaper? Het einde van de krant was nakend, zo voorspelde het immer goed geïnformeerde weekblad.

Jonge lezers moesten niets meer van kranten weten en lazen hun nieuws enkel nog online. Daarmee wekte het blad de suggestie dat online nieuws in elk geval niet meer van kranten zou komen. Adverteerders bereikten hun doelgroep veel beter online, waardoor kranten ook die inkomstenbron zouden zien opdrogen.


Het was, zo vond The Economist, misschien niet eens zo erg dat het begin van de zwanenzang van de krant was ingeluid. Nieuwe spelers zoals Google News, bloggers en burgerjournalisten zouden ‘The Fourth Estate’ wel vervangen. De cruciale rol die de traditionele pers altijd gespeeld had in onze democratische samenleving, zou voortaan gewoon door anderen ingevuld worden.


Vijftien jaar later weten we beter. Voor uitgevers die de visie en de ambitie hebben gehad om de journalistiek opnieuw uit te vinden is het internet een zegen gebleken. Het wereldwijde web is immers een uniek distributiekanaal. Nieuwstitels kunnen hun lezers waar en wanneer dan ook bereiken met professionele journalistiek. Er zijn bronnen bijgekomen, maar de krant is leidend gebleven in de nieuwswereld, op papier én digitaal.

“Voor uitgevers is het internet een zegen gebleken”

Ambitieuze hoofdredacties en excellente journalisten spelen in de transformatie van dagblad tot multiplatform nieuwsmedium een belangrijke rol, maar zij niet alleen. De echte sleutel tot het succes is het samenspel tussen content, technologie, marketing, advertising en management. De digitale expertise moet overal zitten en de samenwerking moet optimaal zijn. Het is bedrijfsbreed ondernemen zonder handleiding.


De voldoening is groot wanneer je ziet dat het werkt, dat onze nieuwsmedia opnieuw structureel groeien. Dat gaan we nu ook proberen met de tijdschriften die we van Sanoma kochten in 2020. Het wordt opnieuw een zoektocht naar de digitale formule die werkt, maar ook daar zien we grote kansen. Intussen blijven we onze gedrukte kranten en tijdschriften koesteren. Want papier blijft bij vele lezers opvallend populair.

De cover van The Economist van 24 augustus 2006 waarin het einde van de krant werd voorspeld. 

Televisie

Na de krant kwam televisie aan de beurt qua sombere toekomstvoorspellingen. De steile groei van Netflix, YouTube en andere streamingplatformen verdringt het klassieke kijken. Dat betekent voor vele trendwatchers meteen het einde van commerciële televisie.


Wij denken dat het doemscenario ook hier vermeden kan worden, door alle kansen te grijpen die het internet biedt om de kijker nog beter te bedienen. Dat doen we door te investeren in nieuwe streamingplatformen zoals VTM GO en Streamz. Maar ook door programmaformats te bedenken voor een optimale kijkervaring op alle schermen, groot en klein.


Het spannende in de televisiesector is dat iedereen, de nieuwe wereldspelers op kop, op zoek is naar het verdienmodel van de toekomst. Netflix, Disney, Amazon en Apple geven op dit moment ongekend veel geld uit aan nieuwe content teneinde zoveel mogelijk abonnees binnen te halen. Maar financieel klopt het plaatje niet. Intussen komen er overal nieuwe concurrenten bij - Amerika telt nu al meer dan honderd streamingdiensten. Dat maakt de chaos nog groter.


Dit kan uiteraard niet blijven duren. Maar het doet ons wel nadenken over de juiste strategie voor DPG Media als lokale speler. Wat vaststaat is dat programma’s van eigen bodem ontzettend populair blijven. De kunst is om ze met een gezond verdienmodel bij de kijker te brengen, gratis en betaald, op alle platformen.


Feit is dat televisie ontzettend populair blijft bij adverteerders die in merkreclame investeren. De emotionele waarde van televisiereclame is immers ongeëvenaard. Het medium heeft nog steeds een massaal bereik en de meeste mensen kijken samen naar televisie in gezinsverband. Dat zijn unieke troeven die adverteerders erg op prijs stellen. Internetreclame is superieur om de verkoop aan te jagen. Maar je merk emotioneel laden, daarin blijft televisie koning.


Dankzij Streamz, waarvoor de kijker betaalt, krijgen we de kans om een tweede inkomstenbron te ontwikkelen. 2021 werd een topjaar voor televisie, na een moeilijk 2020. Dit was ook het geval voor radio. Daar kregen we een extra boost dankzij Qmusic Nederland, dat voor het eerst marktleider werd. Een fantastische prestatie.

Online services

Naast publishing en broadcasting zijn de online services de derde pijler van onze onderneming. Het is journalistiek in een andere vorm: met gespecialiseerde platformen helpen we mensen betere keuzes te maken in hun dagelijks leven.


We hebben experts in diverse markten, zoals verzekeringen, energie, leningen, interieur en elektronica. We vergelijken overal het marktaanbod en zoeken naar de beste oplossingen voor ieder klantprofiel. Dat doen we met algoritmes, maar ook met advies van onze experts.


We willen deze activiteit verder uitbreiden naar alle domeinen die relevant zijn voor de consument. Mensen voelen grote behoefte om gegidst, geholpen en geïnspireerd te worden in het eindeloze aanbod van digitale diensten. Hierin willen we leidend zijn.

Mooie media

2021 was financieel een absoluut recordjaar met indrukwekkende groei in al onze activiteiten. Mooie media maken in een mooi bedrijf, dat is altijd ons streven geweest. Het is de combinatie van twee zaken: een uitgesproken liefde voor ons vak en goed management met een visie op de lange termijn.


Dat is wat ons drijft. Het heeft geleid tot resultaten die ons in staat stellen verder te werken aan de expansie van dit prachtige bedrijf waar we zo trots op zijn. En zoals elk jaar opnieuw ben ik er al onze medewerkers ontzettend dankbaar voor.