Interview

Een

Nieuw huis

voor meer dan 25 mediamerken

Dit voorjaar verhuizen zo’n 2.000 collega’s van DPG Media naar het nieuwe kantoor Mediavaert in Amsterdam-Duivendrecht. Architect Do Janne Vermeulen van Team V Architectuur is vanaf het begin betrokken bij het ontwerp én de bouw zelf. Zij neemt ons mee door dit duurzame en iconische nieuwe thuis voor meer dan 25 mediamerken.

“De vraag vanuit DPG Media was: ontwerp een huis voor alle titels waar mensen graag naartoe komen. Een plek waar innovatie, creativiteit en gezond werken samengaan, waar gecreëerd en gepionierd wordt en media tot leven komen. En waar merken elkaar ontmoeten, maar tegelijkertijd los van elkaar functioneren en hun eigen identiteit behouden. Mediavaert telt zeven verdiepingen boven de grond, waarbij iedere titel een eigen gebied heeft. Op de begane grond hebben de radiostations Qmusic en JOE spiksplinternieuwe studio’s voor hun liveprogramma’s. Verder zijn er vier podcaststudio’s, twee sportruimtes, twee restaurants en een kiosk. Ook zijn bezoekers van buitenaf welkom in de Eventspace, voor bijvoorbeeld optredens van artiesten, georganiseerd door Qmusic of JOE.”

Een van ‘s werelds grootste

hout-hybride

kantoorgebouwen

7.000

m3 hout

44.691

m2 bruto oppervlakte

DPG Media heeft voor het ontwerp het prestigieuze BREEAM-label ‘Excellent’ ontvangen, een van de hoogst haalbare certificeringen. Daarmee is Mediavaert een voorbeeld op het gebied van duurzaamheid en energieverbruik.

Ruim

400

zonnepanelen op het dak

7

verdiepingen en
een tweelaagse parkeerkelder

1

event space

2.000

 collega's

onder één dak

2

restaurants

430

meter looproute

rondom het gebouw

2

sportruimtes

4

radiostudio's

4

pod/vodcast ruimtes

Duurzaam karakter

“Vanaf het begin stond vast dat DPG Media een zo duurzaam mogelijk kantoor wilde bouwen met zo min mogelijk klimaatimpact. Die verantwoordelijkheid hebben we met de omvang van dit pand. Daarom is gekozen voor een hout-hybride constructie: 7.000 m³ hout is gebruikt voor de hoofddraagconstructie. Waar mogelijk is dus hout gebruikt, beton en staal zijn alleen toegepast op plekken waar dat nodig was. Zowel het productieproces als het transport van die twee materialen is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde CO₂-uitstoot. Een ander groot voordeel van hout is dat het CO₂ opslaat, wat een positieve impact heeft op de ecologische footprint van het gebouw.”

Stoer én zacht

“Een stoer gebouw met een zachte uitstraling: dat was de wens. Dit is enerzijds vertaald in veel glasvlakken en vloeiende rondingen, wat het gebouw iets vriendelijks geeft. Anderzijds geven de keramische reliëftegels in verschillende groen- en blauwtinten het gebouw een innovatief en robuust karakter. Ook heeft het gebouw een dynamische vorm: het is niet één recht geheel. Drie verspringende delen met schuine daken zijn door middel van twee atria met elkaar verbonden. Daarnaast is het kantoor op een groene manier met de omgeving vervlochten. Rondom het gebouw is veel beplanting en zijn er door de tuinarchitect zachte, ronde tuinontwerpen ontwikkeld voor de daktuin en terrassen. Ook kunnen medewerkers een rondje van 430 meter rondom het gebouw lopen over een opgetilde tuin, gelegen tussen de eerste en tweede verdieping.”

Do  Janne Vermeulen

(46), Architect en MEDEOPRICHTER 
Team V ARCHITECTUUR

Openheid

“Vrijwel het gehele gebouw is open, ook alle redacties en afdelingen. Twee grote wenteltrappen verbinden de drie kernen met elkaar. Persoonlijk vind ik de doorzichten in de atria schitterend: je ziet steeds kleine fragmenten van verdiepingen en merken, zonder dat iets dominant overheerst. Om ervoor te zorgen dat de grote open ruimte geen klankkast zou worden, zijn verschillende geluidsabsorberende materialen gebruikt. Het interieur is verder ingetogen, zodat merken hun eigenheid en identiteit kunnen meebrengen. Natuurlijke materialen zorgen voor rust en het kleurenpalet bestaat voornamelijk uit neutrale tinten als wit, grijs en bruin. Op een aantal plekken zoals trappenhuizen en de binnenzijde van de gevel komt juist het stoere karakter terug en zijn de materialen robuust.”

Omgeving

“Het duurde niet lang voordat de locatie was gekozen: het pand in Amsterdam-Duivendrecht staat op eigen grond. Vlak naast de huidige drukkerij, op de voormalige parkeerplaats. Het ligt aan de Duivendrechtsevaart in het gebied Amstel Business Park Zuid: nu nog een klassiek bedrijventerrein, maar volop in ontwikkeling. De toekomstvisie voor deze omgeving is een gemengd stedelijk gebied met verdere kantoorontwikkeling en veel groen. Het doel is dat dit gebied op termijn onderdeel van de stad wordt en Amsterdam zo meer oprekt. Het zachte, vloeiende karakter van het gebouw zet daarmee een stap naar vernieuwing van de omgeving.”