Nieuwsmedia

Meer LEES- LUISTER- en KIJKPLEZIER

voor de abonnee

De groei van digitale abonnementen ligt bij de nieuwsmedia van DPG Media al jaren ruim boven 10% per jaar. Door de journalistiek, het product en de waarde daarvan voor de consument continu te verbeteren, blijft het totale abonnee-bestand al jaren op peil. De vraag die DPG Media onverminderd bezighoudt is: hoe kunnen we die abonnees meer lees-, luister- of kijkplezier bieden? Een greep uit de initiatieven: Uit Andere Media, collecties, live sport en audio.

Justin Mol

(34), Hoofd Innovatie Freemium

Leonie Pompert

 (37), Product Management Marketing

Uit andere media

Elf nieuwstitels met één abonnement en één login. Het was een revolutionaire stap die eind februari 2023 in Nederland werd gezet: DPG Media gaf abonnees toegang tot andere nieuwsmedia. Heb je een abonnement (Digitaal, Zaterdag + Digitaal of Compleet) op bijvoorbeeld het AD, dan kun je ook onbeperkt artikelen lezen via de sites en apps van de ADR-merken (BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, PZC, de Stentor en Tubantia), de Volkskrant, Trouw en Het Parool. Allemaal met je ene DPG Media-account dat aan je abonnement is gekoppeld.


“De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om meer mensen naar onze merken te krijgen’’, zegt Leonie Pompert, Product Management Marketing. “We hebben een grote stijging gezien in het aantal bezoekers, ingelogde bezoekers en de verkoop van digitale abonnementen. Inmiddels zijn we op het punt gekomen dat we die abonnementen waardevoller willen maken. Rijker, zodat ze meer waard zijn voor de abonnees en uiteindelijk ook voor DPG Media.”


Belangrijkste blikvanger in 2023 was de sprong in het diepe om abonnees toegang te geven tot andere nieuwsmedia. Daarbij werd niet over één nacht ijs gegaan. “Doe je dit eenmaal, dan is er geen weg terug”, aldus Pompert. “Je moet vooraf dus zeker weten dat het gaat aanslaan. Daarom zijn er veel experimenten geweest bij verschillende titels om te zien hoe de bezoekers hierop reageren.”


Die reacties waren ronduit positief. “Abonnees willen soms een artikel over een onderwerp lezen bij een andere titel. Tot voor kort stuitten ze hierbij altijd op de betaalmuur. Die frustratie hebben we weggenomen. Het gebruik over het gehele DPG-netwerk is sindsdien vergroot. Eén op de vier mensen die nu een duurder digitaal abonnement nemen, doen dat omdat ze die andere media erbij krijgen.’’

Collecties, live sport en audio

Naast het Uit Andere Media-project gebeurt er nog veel meer op het gebied van digitale waarde. Justin Mol, hoofd Innovatie Freemium, geeft drie voorbeelden waar in 2024 op wordt ingezet: collecties, live sport en audio.


“Collecties zijn bedoeld voor verdieping. Denk daarbij aan specials, zoals ze nu voor de krant bestaan, maar dan in een digitale vorm. Op een homepage worden artikelen heel breed uitgeserveerd en lezers moeten hierin zelf een weg vinden. Door collecties aan te bieden, krijgen ze er eigenlijk een gids bij. Een auteur, redacteur of expert die alle stukken over een onderwerp samen­brengt en ze van een extra laag voorziet. Bijvoorbeeld een ‘full page’-productie waarbij tekst en beeld elkaar versterken, zodat we een digitale vertelvorm bereiken die verschillende verhalen over één onderwerp samenbrengt.’’


“Live sport wordt een pijler voor Het Laatste Nieuws, AD en de regionale titels. We concentreren ons op het rechtstreeks in beeld brengen van sporten van groot tot klein die een trouwe schare fans hebben, zoals amateurvoetbal, snooker en vechtsport. We weten inmiddels dat veel lezers zitten te wachten op het ontsluiten van een live internationaal en nationaal sportaanbod. In 2023 hebben we hier al mee getest. Bijvoorbeeld bij de Lichtstadderby, het jaarlijkse oefenduel tussen PSV en FC Eindhoven. Het uitzenden van die ene voetbalwedstrijd heeft ons duizend nieuwe abonnees opgeleverd. Dat smaakt naar meer. We zijn 2024 alvast gestart met een erg mooi aanbod, zoals voetbal en basketbal in Nederland en wielrennen in Vlaanderen.’’


“Audio is ook een terrein waarop nog veel winst is te behalen. We willen de leeservaring van onze nieuwsproducten bundelen met een waardevolle luisterervaring. Het startpunt daarvoor wordt een afspeellijst waarin we al ons audiomateriaal kunnen samenbrengen. Van het beluisteren van exclusieve podcastafleveringen en audio-artikelen die automatisch worden omgezet (via text-to-speechtechnologie) tot door onze eigen journalisten ingesproken artikelen. We laten ons daarbij inspireren door onze Deense DPG Media-collega’s van Weekendavisen, waar een intuïtieve luisterlijst al enkele jaren deel uitmaakt van het abonnement.”